Ambasada Hagoje kviečia balandžio mėnesį

Mielieji,

Kaip įprasta, užplūdus pavasarinei kultūros renginių bangai Jūsų ambasada Hagoje dalinasi su Jumis informacija, kvietimais ir priminimais, kur ir kada šioj Karalystėj skambės Lietuvos ir jos kūrėjų vardas, skambės ar švytės jų kūriniai, kuomet šioj kūrybinėj aplinkoj rekomenduotina užmegzti naujus arba pasitikrinti senus tvirtus lietuvių ir lietuvaičių ryšius. Taigi, Jums begurkšnojant rytinę kavą ar arbatą kviečiame švęsti savo pavasarį taip:

  • Šįvakar, ketvirtadienį, balandžio 14-ąją, 21 val. Hagos džiazo klube “Murphy’s Law” (Doctor Kuyperstraat 7, 2514 BA Den Haag) gros lietuvių ir islandų kvartetas “Sons of Gíslason“. Šį ketvertuką, tiesiog istorijos įpareigotą groti kartu kas be nutiktų, sudaro Augustas Baronas (būgnai), Manvydas Pratkelis (sax), Ingi Bjarni Skúlason (piano) ir Freysteinn Gíslason (kontrabosas), kuris, atrodo, kitus „įsivaikino“ ir užsiaugino didžiausią barzdą. Ne tik todėl verta ateiti: šis džiazo kolektyvas sukėlė tikrą emocijų furorą Reikjaviko džiazo festivalyje pernai. Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/1674088019532716/ .
  • Šį ketvirtadienio vakarą, tą pačią 21 val., žaviai Hagos alternatyvai siūlome „The Royal Sisters“ koncertą „Savanna“ klube (Prins Hendrikplein 10, 2518 JB Den Haag). Nuostabi vokalistė Eglė Petrošiūtė (soprano) netikėtai sutiko savo džiazo seses Karališkojoje Hagos konservatorijoje, kur abi prisistatė lietuvių ausiai mielu Elzės vardu – Liesbeth Gieben (mezzosoprano) ir Liesbeth Maiburg (alto). Merginos puikiai improvizuoja džiazo standartų temomis, o joms karštai pritaria trio – Daniel Yves Dudok (gitara), Yussif Barakat (kontrabosas) ir Marcello Spagnolo (būgnai). Karščiausia šios grupės koncertuose visuomet darosi po oficialios programos, kuomet į „jam“ (džiazo terminais, uogienei ragauti) susirenka visi, vos suvaldantys savo instrumentus, bet žūtbūt trokštantys pagroti mūsų Eglei ir Elzytėms. Tikra atgaila pavasario šauksmui, – kviečiame prisijungti lietuvių skudučių ir birbynių virtuozus. Detaliau: https://www.facebook.com/events/192420131144331/ .
  • Penktadienį, balandžio 15-ąją, 19 val. Jūsų ambasada Hagoje (Laan van Meerdervoort 20, 2517 AK Den Haag) kviečia švęsti Pasaulio kultūros dieną ir pradėti savo savaitgalį linksma vakarone, kuomet ambasadoje atidarysime naują parodą. Šįkart savo kūrybos retrospektyvą pristatys fryzų žemėse gyvenanti tapytoja ir odininkė Violeta Damen – Sverdiolienė. Taip pat gros Manvydo Pratkelio (sax) ir Gedimino Stepanavičiaus (kontrabosas) džiazo duetas. Vakaronė – nemokama, specialiai subalansuota vėlai savaitės darbus užbaigiantiems darbštiems lietuviams, jų bičiuliams olandams ir kitataučiams. Nespėjančius nuraminsime: lauksime šventei bet kuria kita proga, nes paroda bus eksponuojama porą mėnesių. Violetos kūrybos pavyzdžių rasite: http://nl.mfa.lt/nl/lt/renginiai/pasaulio ir http://www.violeta-art.nl/ .
  • Iki balandžio 22-osios, per likusią savaitę, savo rengiamiems projektams paramos gali kreiptis visos šioj Karalystėj klestinčios lietuvių organizacijos. Kaip, už ką, kam ir kodėl galima gauti Lietuvos užsienio reikalų ministerijos finansiškai aiškiai apčiuopiamą (ne tik moralinę) paramą, kiekvienas gali skaidriai susižinoti čia: http://www.urm.lt/default/lt/skelbimai/kita/kvietimas-teikti-paraiskas-uzsienio-lietuviu-organizaciju-projektu-konkursui . Jeigu šis pasiūlymas skamba pernelyg neįtikėtinai, siūlome konsultuotis ir aptarti stambiomis raidėmis išdėliotas papildomas sąlygas el. paštu, iškalbingu adresu – lietuviai@urm.lt . Dar nesuklestėjusių organizacijų paraiškos bus išnagrinėtos su ypatingu dėmesingumu, – esame pasirengę padėti įveikti konkurso jaudulį savo rekomendacijomis. Vardan klestėjimo ir idėjos, vien „iš idėjos“.
  • Balandžio 24-ąją, sekmadienį, 14:00 ir 17:00 val. Korzo teatre (Prinsestraat 42, 2513 CE Den Haag, kaina 16 Eur) ir balandžio 29 d., penktadienį, 20:00 val. Diligentia teatre (Lange Voorhout 5, 2514 EA Den Haag, kaina 20 Eur) bus pristatytas multikultūrinis meno projektas „UNbroken“, kurį parengė Sharon Kleinegris baleto studija bendradarbiaujant su jaunuoju Lietuvos kompozitoriumi Andriumi Arutiunian, pianiste Gabriele Žemaityte, paauglių grupe iš Eritrėjos. Daugiau informacijos apie šį projektą rasite: http://www.korzo.nl/nl/producties/unbroken , https://unitedmoves.wordpress.com/programme/ , https://www.facebook.com/unitedmoves/ .
  • Balandžio 30-ąją, šeštadienį, 16 val. Utrechte (Genootschap Kunstliefde, Nobelstraat 12A, 3512 EN Utrecht ) atidaromoje meno parodoje „Nieuwe Liefde 16“ („Nauja meilė tik šiems 2016 metams“) be kitų autorių bus pristatyta ir Utrechte gyvenančios skulptorės Sonatos Lepaitės kūryba. Ši skulptorė ir jos kūryba yra ypatinga: Sonata skulptūras kuria iš popieriaus ir „gyvo“ upės molio. Su Sonatos darbų paroda prieš du metus į Jūsų ambasadą Hagoje įžengė, jos kampuose ir ant jos  sienų apsigyveno menas, ir nuo to laiko, kiekvienos naujos parodos proga mes turime pretekstą kartu su Jumis švęsti. Trapi Sonatos kūryba ledonešiu pralaužė pilkas biurokratų sienas. Su ja susipažintumėte svetainėje www.sculpturepods.com , o detaliau apie būsimą parodą: http://www.kunstliefde.nl/tentoonstellingen/1443624978 . Paroda veiks iki gegužės 29-osios.
  • Tą patį šeštadienį, balandžio 30-ąją, 17:00-19:00 val. Hagos „Piet Vink“ sporto komplekse (Sporthal Piet Vink, Plesmanlaan 217B, 2497  CH Den Haag) įvyks paskutinės tarptautinių organizacijų Hagoje krepšinio lygos reguliaraus sezono rungtynės. Jūsų ambasados komandą „Lithuanian Embassy“ sudarantys Hagos lietuviai per sezoną žengė be pralaimėjimų, o reguliarųjį sezoną užbaigs susitikę su NCAA krepšinį demonstruojančia „American School“ komanda. Nors „Lithuanian Embassy“ jau finaliniame ketverte, tačiau šios rungtynės – gera proga susirinkti visiems, kurie nori kitą sezoną sudaryti papildomą komandą „Love from Lithuania“, arba aptarti strategiją šių metų Benelux (Belgijos, Nyderlandų ir Liuksemburgo) lietuvių sporto žaidynėse. Kviečiame visus Lietuvos krepšinio fanus ir fanatikes! Pratęsdami sporto tema, siūlome susidomėjusius jau dabar pradėti ruoštis Benelux lietuvių sporto žaidynėms, kurios įvyks
  • Gegužės 29 d. – regata ir orientavimosi sporto varžybos Nyderlandų pietuose, Zeelando provincijoje;
  • Birželio 18-19 d. – krepšinis, boulingas ir kitos populiarios sporto šakos Belgijos sostinėje Briuselyje.

Didžiausia šių, 2016-ųjų žaidynių intriga – pirmąkart rengiamos orientavimosi varžybos, kurioms trasas ruošia daugkartinis Lietuvos ir Olandijos čempionas, Jūsų ambasadorius Darius Semaška. Patikimi, bet nepanorę save atskleisti šaltiniai nurodo, kad ambasadorius galimai sieks padidinti lietuvių koncentraciją Zeelande, – išskyrus mažamečius, tik nedaugelis ras teisingą kelią namo. Visa išsami ir detali žaidynių informacija: http://zaidynes.lietuva.lu .

Atsisveikindamas priminsiu, jog vienu trumpu ir aiškiu „gana“ galite visiems laikams pabaigti šių kvietimų Jums srautą. Tai, žinoma, gerokai mus nuliūdins, sumažins mūsų pažangumo rodiklius, numuš ambasados našumą ir nutolins progreso horizontus. Kita vertus, norisi bendrauti su norinčiais bendrauti, su lengvai šypsenomis besidalinančiais tautiečiais. Kviečiame ir laukiame!

Skanios Jums arbatos/kavos, geros nuotaikos, ir iki greito pasimatymo,

nuoširdžiai –

Ernestas Grabažis

Ministras patarėjas

Lietuvos ambasada Nyderlanduose

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *