Del darzelio ir pan.

Čia galite pasidalinti gyvenimiška patirtimi, teisiniais, socialiniais klausimais (įstatymai, pašalpos, pilietybė) ir panašiai.
hema

Re: Del darzelio ir pan.

Post by hema »

Nu va kaip ir nuteisti zmogu nepazistant galima :lol: Nera pas mane nei lenkiu nei rusiu aplink,nei veino ir nei vienos.Kadangi darzeliai brangus, pagrinde vaikus veda tik olandai.Uztat paskui buvo keista kai i mokykla vaikus atvedziau pamatyti ir kitokia liaudi. Manau,kad tau Greta darzeliai nera aktualus,uztat nezinai kokia situacija yra.Pagooglink rasi aplink save,daugiau nei isivaizduoji ;) Tarpkitko manau,kad tam paciam regione ir tu ir as gyvenam :roll:
Andrius
Site Admin

Post by Andrius »

Pas mano kolegas olandus daro įvairiai. Vienų žmonos-draugės po trumpų dekretinių grįžta į darbus (žinoma ne pilnam etatui), o kitos lieka namie su vaikais. Tad tokių lopšelių paklausa manau ganėtinai didelė.
Greta

Post by Greta »

hema wrote:Nu va kaip ir nuteisti zmogu nepazistant galima :lol: Nera pas mane nei lenkiu nei rusiu aplink,nei veino ir nei vienos.Kadangi darzeliai brangus, pagrinde vaikus veda tik olandai.Uztat paskui buvo keista kai i mokykla vaikus atvedziau pamatyti ir kitokia liaudi. Manau,kad tau Greta darzeliai nera aktualus,uztat nezinai kokia situacija yra.Pagooglink rasi aplink save,daugiau nei isivaizduoji ;) Tarpkitko manau,kad tam paciam regione ir tu ir as gyvenam :roll:
Hema, nieko as neteisiu, tiesiog turejau galvoj, kad sovietine sistema isugde zmonese vienoki poziuri i vaikus ir siaip i gyvenima, olandai turi kitoki.
Na as asmeniskai nedirbau 2 metus, kai gime vaikas, neziurint i tai, kad reikejo grizt i darba praejus max metams po gimdymo. Man dzin visos taisykles, jei as nutariau auginti vaika. O ir paskui dar du metus vaika priziurejo mano mama ir uosve pasikeisdamos.
Tik nuo 4 metu, kai vaikas jau turejo susiformavusi charakteri ir poziuri i geri ir blogi, as ji isleidau i visuomeninius "vandenis".
Na tiesiog nenorejau,kad mano vaika aukletu valstybe, svetimi zmones ir formuotu is jo toki zmogu, kokio reikia jiems.

Man nereikia guglint, kad zinociau kokie darzeliai yra mano miestelioke ir gretimusoe taip pat. Turiu ir kitokiu galimybiu suzinot apie viska, kas mano pasoneje. ;)

Galu gale ne esme yra ar nera ir kiek ju yra. Esme tame, kad tai yra blogai. As lieku prie savo nuomones, kad vaikas bent iki 2 metu turi buti su mama ir taskas. Jei norit tureti SAVO vaika, tai yra labai svarbu. Priesingu atveju turesit namuose svetima zmogu.Ir ne tik sau padarysit blogai, bet ir vaikui, kuris praranda rysi su mama, su visa seima ir niekad nebesijaucia saugus ir tikrai mylimas. Ir tevai jam ne autoritetas.
Coollux

Post by Coollux »

Na bet temos klausimas buvo bendro pobudzio, kokie yra darzeliai Olandijoje, ar jie brangus ir t.t.
Ar naudotis ta sistema, ir kaip ja vertinti, cia jau kiekvieno zmogaus asmeninis reikalas, svarbiausia naujokams suteikti pradine informacija. Juk tai ir yra viena is sio forumo paskirciu :)
Greta

Post by Greta »

Coollux wrote:Na bet temos klausimas buvo bendro pobudzio, kokie yra darzeliai Olandijoje, ar jie brangus ir t.t.
Ar naudotis ta sistema, ir kaip ja vertinti, cia jau kiekvieno zmogaus asmeninis reikalas, svarbiausia naujokams suteikti pradine informacija. Juk tai ir yra viena is sio forumo paskirciu :)
Dauguma klausimu/atsakymu isirutuliuoja i temas ir tai yra gerai.
Forumas ne klausimu - atsakymu viktorina, as manau. Na kokia dar paskirti gali turet forumas, iskyrus ta,kad bendraut?
Jei forumo tikslas butu TIK suteikinet informacija, vadinasi cia turetu sedet informacija teikiantis zmogus ir uz tai gaut atlyginima.;)
kregzdutenr1

Post by kregzdutenr1 »

Darzelis Olandijoje visuomet buvo brangus,tik nuo 2005 iki 2010 buvo laikinai priimtinos kainos (Politiku deka) zmonems su mazesnemis metinemis pajemomis,nuo 2012 m. brangs dar labiau ir keiciasi taisykles,jau nebeziures mokesciai vien i metines pajemas bet ir i tai kiek valandu dirbate ,taigis reikia sekti naujienas.http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... vanaf-2012

Kinderopvang ir BSO minusas yra tas ,kad negali pasirinkti lankstaus grafiko pvz man reiketu mokyklu atostogu metu tik 7val per diena BSO ,o jie turi savo tarifus ir laikus nustate .Taigis arba 5,5 val ir rinkis dirbti maziau arba mokek 11val per diena uz darzeli nors tu pati dirbi tik 6val per diena :( Mano darbdavys nebus patenkintas kitais metais nes as pasirinkau maziau valandu dirbti :( ,ir tikrai ne savo noru bet gyvenimo salygos.
Greta

Post by Greta »

Na valdzia turi savo paslepta tiksla. Vaikus turi augint mamos! Bent jau kuo daugiau laiko buti su jais.
Blogai tai ar gerai paciai mamai, cia jau kita tema. Bet vaikui tikrai geriau. Net jei ir piniguciu seimoj buna maziau. Mazam vaikui neaktualu kiek mama uzdirba, bet tikrai aktualu, kad su juo daugiau bendrauja.

Zinoma jei vyras uzdirba gerai, cia nedidele problema, uztenka ir 4-5 val dirbt, bet jei ne, tada jau blogiau.

Kazkuriam rusu saite skaiciau, kad 4 drauges susidejusios samdo aukle ir visus 4 panasaus amziaus savo vaikus kas ryta suveda i viena kazkuri buta (paeiliui vis i kita), ten ateina aukle ir buna su vaikais iki vakaro, kol mameles grizta is darbo ir pasiima vaikus. Beje, aukle is Estijos. ;) Auklei jos moka 1500 "ant popieriaus", taigi i rankas toji gauna apie 1000 ir dar maista. Mamelems visa tai atsiena apie 430 euru nuo galvos. Jos uzdirba apie 2,5 tukstancio kiekviena. Na tai manau,kad ta suma auklei nera didele.

Siaip jau girdejau, kad ir olandai taip pradeda daryt: samdo viena aukle vaikams is 2-3 seimu. Gal aukle tokiu atveju truputi daugiau uzsipraso, bet tai tikrai ne tas pats, kas samdyt 3 aukles.
kregzdutenr1

Post by kregzdutenr1 »

Kaikurios Olandu seimos jei pakankamai uzdirba abu tiek vyras ir zmona tais net neapsimoka tas darzelis ,geriausias variantas Aurpair,tik va cia jau klausimas ar toji seima nores isileisti svetima zmogu i namus ar seneliai nesupyks ,ar turi vietos tai svetimsaliai merginai?! Ir kantrybes ,pasitikejimo ir t.t.

Moterys siekiancios karjeros taip ir daro issiklausineja pazystamu turinciu aukles namuose ir jiesko Aur -pair.Juk jos viska padaro ir vaikus priziuri ir namus sutvarko ir savaitgaliais priziuri kai reikia ir t.t. ;)
Greta

Post by Greta »

kregzdutenr1 wrote:Kaikurios Olandu seimos jei pakankamai uzdirba abu tiek vyras ir zmona tais net neapsimoka tas darzelis ,geriausias variantas Aurpair,tik va cia jau klausimas ar toji seima nores isileisti svetima zmogu i namus ar seneliai nesupyks ,ar turi vietos tai svetimsaliai merginai?! Ir kantrybes ,pasitikejimo ir t.t.

Moterys siekiancios karjeros taip ir daro issiklausineja pazystamu turinciu aukles namuose ir jiesko Aur -pair.Juk jos viska padaro ir vaikus priziuri ir namus sutvarko ir savaitgaliais priziuri kai reikia ir t.t. ;)
Kokie seneliai gali supykti?????????????? :crazy: :mrgreen:
Olandai negyvena kartu su tevais/seneliais! Jie juk ne musulmonai. Vaikas pabaigia mokykla ir iseina is tevu namu - arba studijuoja arba eina dirbt, bet kokiu atveju nuomuojasi buta ar su draugais ar su kursiokais ar vienas.
O nusene tevai gyvena savarankiskai arba pereina i seneliu namu apartamentus su daline ar pilna slauga.

Kas del Aur Pair, tai Olandijoje ji nelabai paplitusi. Mat zmones nori,kad mergina bent bazines kalbos zinias turetu. O atvykeles is Rytu Europos ar Indonezijos dazniausiai turi bazine anglu ar vokieciu.

Siaip jau man atrodo,kad Aur Pair yra labai blogas variantas, ypac jei mergina pirma karta vyksta dirbt i uzsieni. Net jei ji gera mergina, ja juk pacia is pradziu reikes auklet, visko mokyt, tpsknt integruot. Ir niekad negali but garantuota, kad su ja tavo vaikas saugus. Nes Rytu Europoje vaikams neskiepijamas atsakomybes jausmas. Taigi mergina bet kada gali padaryt koki liapsa ne negalvodama,kad daro kazka blogo. Ji priziures vaika taip, kaip ja pacia priziurejo. :D
Nzn ar olandams patiktu,kad ju vaikas butu auklejamas sovietiskai, t.y persiimtu lietuviskus/rusiskus judesius, mimikuliacija, poziuri i aplinkinius zmones, vairavimo kultura, kalbos kultura.................. :thumbdown:
Nori nenori - vaikas is aukles daug ka persiims...
hema

Post by hema »

Kai pakalbu su kolegem,tai olandes irgi nepatenkintos sita ju darzeliu sistema.Ypac sunku jaunoms seimoms,kurie nusiperka namus,paskui susilaukia vaiku,pradeda part time dirbti.Seimos pajamos sumazeja,o hypoteka ir toliau reikia moketi. Motinos nors ir labiausiai nenoredamos priverstos nuo poros menesiu palikti vaikus darzelyje eiti dirbti.
Post Reply