Kas TU?

Čia gali prisistatyti nauji forumo nariai.
Mira

Re: Kas TU?

Post by Mira »

Sveiki Tautieciai!
Esu Dalia, 37-eriu (tikriausiai senute, palyginus su dauguma cia esanciu :) ) . Butu labai smagu rasti netoli gyvenanciu bendraamziu...
Gyvenu Rijsenhout (netoli Schiphol'io oro uosto) jau keleta menesiu.
Kolkas nepamilau dar Olandijos. Penketa metu pragyvenus Atenuose, Olandijos kaimas sunkiai man "limpa". Bet... Atenuose darbo niekas nebeduoda, todel tenka ieskoti kitu variantu. Deja, ir Olandija isskestomis rankomis nelaukia. Turiu vadybininkes diploma ir biuro bei viesbucio administratores darbo patirti, kurie be vietines kalbos yra nieko verti. Bandziau "ilisti" i nemokamus kalbos kursus Hoofddorp'e, bet nesekmingai (atsake neturintys "pradinuku" grupes siuo metu). Gal kas zinot kokiu alternatyvu siuo klausimu? Pvz., kiek kainuoja privacios pamokos ir kur ieskoti skelbimu ar pan. Bandau mokytis siek tiek pati internetu, bet to nepakanka.

Kodel Olandija? Cia turiu olandu draugu pora, pas kuriuos gyvenu. Nusprendziau, kad bus lengviau isikurt ir prisitaikyti naujoj saly, turint salia draugus "vietinius".
Nezinau, ar liksiu cia, nesu tikra, kad galeciau cia susikurti normalu gyvenima (ypac del busto nuomos kainu), bet kolkas geresnio varianto neturiu, todel noretusi bent kazkaip "judeti i prieki" cia, bet nedarant pernelyg dideliu investiciju.

Del planu ir svajoniu... Butu smagu rasti darba turizmo arba transporto-logistikos srityje ir uzdirbti tiek, kad galeciau viena issinuomoti normalu busta mieste ir "padoriai" gyventi.
Po 5-riu metu... kaip Dievas duos. :) Gal busiu kitoj saly, gal padetis pageres ir grisiu i Graikija, kuria pamilau ir kurios man truksta, o gal "apsilsiu kojas" cia, Olandijoje. Laikas parodys...

Jei kas turit kokiu patarimu ar pasiulymu, mielai isklausysiu ir busiu dekinga.
Greta

Post by Greta »

Is Atenu i Olandija? Vaje, vaje, uzjauciu.

Jei turi tokius diplomus, tai gal ir verta ismokt olandu ir bandyt ilysti ten, kur yra turistu: Amsterdamas, Haga, Seifeningenas... Bet kol tu ja ismoksi, kad galetum dirbt vadybininke- daug vandens nutekes.

Del nemokamu kursu nieko nesupratau. Kur ir per ka bandei "ilysti"? Uz kursus apmoka TIK savivaldybe, jei irodysi, kad ekonomiskai esi blogoje padetyje. Ta savivaldybe, kurioje esi registruota.
Privaciai viskas labai brangiai kainuoja, tada jau geriau inete ieskot nemokamu pamokeliu. Bet neziauriai ima ir Volksuniversiteit. Poros menesiu kursas gali buti apie 200 euru.

Siaip jau nesupratau tavo klausimu esmes..... Nezinai ar liksi cia, nes jau supratai kiek kainuoja pragyvenimas. (Veliau suprasi ir kitus nemalonius dalykus.) Bet visvien atseit nori judeti pirmyn. Na bet man neatrodo, kad tai bus judejimas pirmyn, jei sedesi Olandijoje, kur nesiruosi gyvent ir mokysies olandu. Kol ismoksi tau bus 40 ir jei nenoresi likti, tai perzengus penkta desimti viskas bus n kartu sunkiau.

Viskas ka galiu patarti - judek realiai pirmyn pagal savo isilavinima. Jei moki graiku - turi gera korta rankose. Taigi jei turi anglu, rusu, lenku, lietuviu ir graiku, gali bandyt pagal savo diplomus ir patirti ieskot darbo Ispanijos viesbuciuose. Gran Kanarijos salu viesbuciuose pilna lietuviu, lenku, rusu, rumunu... Butai ten nebrangus ir is viso pragyvenimas nepalyginti su olandu. Jie mielai priima darbuotojus, kurie moka daug kalbu.

Bet !!! Reikia pramokt ispanu. Na bet kalba bet kuria teks pramokt. Tik tiek,kad ispanu gali ismokt per metus, jei diena nakti prie jos sedesi, o olandu kalbai prireiks 3 metu. Ir po 3 metu šansas rast vadybininkes darba Olandijoje lygus 20%. O rast Ispanijoje - lygus 60%. Ir reiketu neuzsiciklint ant vadybininkes darbo. Svarbu ilysti. Galima bandyti padirbet animacijoj. Bet jokiu budu ne kambarine, nes tada amen.

Na cia tik mano pamastymai. Nekreipk i juos didelio demesio. ;)
Qlumpyz

Post by Qlumpyz »

Leiskit ir man pasireikšti:
asmeniškai manau kad mokytis olandų nesiruošiant čia likti yra didžiausia nesąmonė ir pinigų švaistymas bei laiko gaišinimas!
Tokiems "turistams" kurie tai šen tai ten gyvena užtenka ir anglų kalbos.

Ta vieta kur tu gyveni yra idealiausia žiūrint Olandijos mąsteliais laikinam darbui rasti, taigi su savo anglų/graikų laisvai gali įsidarbinti Schiphole oro uoste tiek turizmo tiek informacijos srityje tiek paprasčiausioj parduotuvėj. Neseniai mačiau skelbimą kad kažkokia parduotuvė Matrioška duty-free zonoj ieško pardavėjos. Ten apskritai publika labai keičiasi ir nuolat būna darbo vietų, svarbiausias reikalavimas - gyventi netoli.

Prisimenu kaip buvo man. Turėjau laikiną darbą Olandijoj ir net negalvojau čia likti. Bet kažkaip man jausmas pašnibždėjo pasimokyt kalbos.
Užsirašiau į privačius kursus Utrechto centre (ten daugiau užsienio studentai lankėsi), susimokėjau. Tas man davė olandų pradžią.
Vėliau išvykau atgal į Lietuvą be minties kada sugrįžti į Olandiją.

Tik prabėgus keliems metams vėl atvykau į Olandiją į visai kitą vietą ir taip gavosi kad likau čia.
Va štai tada ir išlindo, kad tie mano lankyti kursai man dabar davė visai kitokį startą nei daugumai naujai atvykstančių.
Taigi klausyk savo širdies!
Mira

Post by Mira »

Greta wrote: Del nemokamu kursu nieko nesupratau.
ROC skelbiasi mokantys nemokamai, nors, zinoma, reikia susimoketi uz knygas ir priemones apie 150 eur. :)
Mira

Post by Mira »

Greta wrote: Na bet man neatrodo, kad tai bus judejimas pirmyn, jei sedesi Olandijoje, kur nesiruosi gyvent ir mokysies olandu.
Jeigu jau kolkas sedziu cia, tai vis daugiau naudos, nei tiesiog tusciai sedet. Be to, pvz. Graikijoj yra salu, i kurias vaziuoja daug olandu, todel ten iesko mokanciu olandiskai. Nezinai, kada gali prireikt kazkokiu turimu ziniu.
Mira

Post by Mira »

Greta wrote: Taigi jei turi anglu, rusu, lenku, lietuviu ir graiku, gali bandyt pagal savo diplomus ir patirti ieskot darbo Ispanijos viesbuciuose.
Bijau, Greta, kad Ispanija nedaug kuo skiriasi nuo Graikijos. Graikijoj sezonini darba as be bedos galiu rast. KLausimas, ka daryt visus likusius ziemos menesius. Algos buna neblogos, bet ne tiek, kad galetum veliau 7-8 men. be pajamu isgyvent. Kol gaudavau bedarbio pasalpa ziemom, galima buvo normaliai isgyvent, bet be pasalpos - kriukis. Darbo negausi, nes nuolatiniams darbams graikai mieliau renkasi graikus, ypac dabar. Tas pats, manau, ir Ispanijoj. Nuolatinai sedi ispanai, o sezono ikarsciui samdomi daugiakalbiai ex-sovietai.
Mira

Post by Mira »

Qlumpyz wrote: Ta vieta kur tu gyveni yra idealiausia žiūrint Olandijos mąsteliais laikinam darbui rasti, taigi su savo anglų/graikų laisvai gali įsidarbinti Schiphole oro uoste tiek turizmo tiek informacijos srityje tiek paprasčiausioj parduotuvėj.
Mano pirma mintis buvo Schipolis. Deja, tam, kad isidarbintum ten, butina olandu kalba. Kiek maciau skelbimu, visur reikalaujama olandu kalbos. Pazistama ruse bande darbintis, bet... nemokejo olandiskai.
Mira

Post by Mira »

Tiesa, nepadekojau uz reakcija ir uz patarimus. :roll:
Aciu! :D
Greta

Post by Greta »

Mira, man neteko girdet, kad ROC mokytu nemokamai. Dazniausiai jiems uzmoka savivaldybe, nes ju kainos nemazos. Na bet viskas keiciasi. Kai as mokiausi buvo vienaip, dabar gal yra kitaip. Zinoma, 150 euru irgi pinigai, be to, dar ir uz vadovelius reiks moket, kurie visumoje atsieis 200 euru... Ypac jei tai bus Code. Bet manau, kad 250-300 uz viena kursa nera perdaug.

Zinoma, kazka mokytis visada gerai. Bet lieku prie savo nuomones, kad nesiruosiant cia likti, mokytis olandu nera pats geriausias ejimas i prieki. Vien del olandu kalbos sudetingumo. Juk per ta laika geriau patobulint kazkokia kita ar ismokt kazkuria kita, zenkliai lengvesne kalba. Na bet aisku tau geriau matyt, negu mums is šalies ziurint.

Kas del laikinumo Graikijoje, tai nieko negaliu pasakyt. Bet Gran Kanarijos salose darbai nera laikini, nes ten visa ziema 20-23 laipsniai silumos ir poilsiautoju srautas niekad nenuslugsta iki minimalios ribos. Negaliu kalbet apie visa Gran Kanarija ir visus viesbucius, bet as buvau Tenerifeje 3 metus is eiles viename viesbutyje ir visus 3 metus ten maciau ta pati vaikina rusa ir tas pacias merginas is kitu Rytu Europos saliu. Ir visi jie dirbo ofisini darba. Ir buvau ten ir geguzes menesi, ir birzelio ir sausi... Taip kad negaleciau teigti jog pirmenybe ispanams. Galbut jiems pirmenybe aukstesnese grandyse, kur nereikia nieko dirbti, nereik spresti problemu su nuolat zyzianciais turistais, nereik kasdien uzsikasti ataskaitose? ;)
Zinoma, reikia taikytis i didelius 4 ir 5 zv viesbucius, o ne i maziukus viesbutukus, kurie dazniausiai seimyninis verslas ir jei vasara priima pora darbuotoju is salies, tai ziema juos ismeta.

Apie Schiphola ner ko ne galvot kol nemoki olandu, tas jau taip. Ypac kai taikais i ofisini darba. Be to, del Schipholo esi per sena. ;) Nes tau reikia gana daug moket valandine stavke! Jie mieliau priima gabu jaunima, kuriems galima moket 30% maziau, nei tau.
Del sito istatymo tavo šansai gauti darba Olandijoje kasmet mazeja.
Alvina

Post by Alvina »

Sveiki, prisijungsiu prie jusu :-)
1)Taigi, esu Alvina, 27 m :-)
2)Gyvenu Rijswijk :-)
3)Pirmi ispudziai neblogi, jauciuosi cia puikiai :-)tik pradeda slegti vienatve :-)
4)Olandija pasirinkau, nes gavau darbo pasiulyma is agenturos, siaip nebuvo ilgai planuota kelione, teko susiruosti per kelias dienas:-)
5)Apie pasiekimus daug negalvoju, dar tik savaite kaip cia esu, nezinau kaip seksis adaptuotis :-)
6)Vienas is tikslu isitvirtinti darbe, priprasti prie salies, susirasti draugu :-)

Post Reply