sveiki, edgaras is hoofddorpo

Čia gali prisistatyti nauji forumo nariai.
Post Reply
xcxcxc

sveiki, edgaras is hoofddorpo

Post by xcxcxc »

Sveiki tautieciai, trugsta bendravimo rasykit :)
Greta

Re: sveiki, edgaras is hoofddorpo

Post by Greta »

Sveikas, tikrai truksta. :clap:

Tai kas ten idomaus Hoofdorpe?

Esu girdejus tik tiek,kad tame miestelioke buvo pastatytas pirmasis vejo malunas Olandijoje, kazkur 1800 viduryje.
O is dabartiniu laiku , tai miestelis gali pasigirt tik kazkokiu baisuokliu, kuris atrodo ten stypso (gal nebestypso?) , kuris surestas is aliuminio ir yra 7 metru aukscio. Atseit vaizduoja hofdorpieti. Bet kiek teko skaityt, vietiniai bega pro ji uzsimerke. ;)
Zinau,kad turit tiesiogine gelezinkelio linija iki Shipholo. Cia jau valiooo!

Vot tokios menkos mano zinios... Taigi mielai paskaitysim ka parasysi apie sita miesta. Visgi tai jau ne kaimas - 74 tukst gyventoju!
xcxcxc

Post by xcxcxc »

As pats olandijoje esu 2 metus, pries tai gyvenau beverwijk, zandvoort, amsterdam ir dabar hoofddorpe, as pats nelabai gerai zinau ta hoofddorpa :D man tas hoofddorpas kaimas, ne kazinka ir nuveiksi cia, dazniausiai vaziuoju i haarlema pasilinksiminti. Hoofddorpe mazai uzsinieciu, tokiu kaip turku ar morokieciu, nemazai ir rasistu cia :D

O kaip tau gyvenasi olandijoje greta ? Kalbi olandiskai gerai ?
Greta

Post by Greta »

xcxcxc wrote:As pats olandijoje esu 2 metus, pries tai gyvenau beverwijk, zandvoort, amsterdam ir dabar hoofddorpe, as pats nelabai gerai zinau ta hoofddorpa :D man tas hoofddorpas kaimas, ne kazinka ir nuveiksi cia, dazniausiai vaziuoju i haarlema pasilinksiminti. Hoofddorpe mazai uzsinieciu, tokiu kaip turku ar morokieciu, nemazai ir rasistu cia :D

O kaip tau gyvenasi olandijoje greta ? Kalbi olandiskai gerai ?
Na turbut idomu pagyvent ivairiose vietose. Amsterdame aisku idomiau nei mazame mieste. Dauguma isikabina i Amsterdama visomis keturiomis, kad tik ten gyvent, o tu matau isvykai i kaima...
Na ne toks ir kaimas, gal kada prades tau tas Hoofdorpas patikti.

Harlemas zinoma idomesnis, esu ten buvus keleta kartu. Visai nieko miestas.

Man cia gyvenasi visai neblogai. ;) Olandiskai kalbu blogai, rasau gerai, o suprast kalba tai suprantu puikiai.
Bet olandu kalba man kaip hobis, darbe man jos kaip ir nereik. Nebent pasierzint su olandais. ;) Taip kad as jos isitempus niekad nesimokiau ir nesimokau. Tris kartus ivairius kalbos kursus po 2 menesius palankiau ir net valstybini kalbos egza sugebejau islaikyt, kai jau buvau cia 4 metus pagyvenus. Pati nezinau kaip tas man pavyko. :mrgreen:
xcxcxc

Post by xcxcxc »

Na as vaiksciojau i olandu kalbos kursus ir planuoju testi, tik dabar po vasaros vel prasides. Pats gan lengvai ir gerai sneku olandiskai, suprast suprantu puikiai, aisku ne is sunkesniu fraziu :D tik kad gramatika man sunkiai sekasi. Taip haarlemas visai nieko, man jis labiausiai ir patinka, galvoju netolymoje ateityje ieskoti busto haarleme :D Labai idomu butu suzinoti ka darbi, nes beveik visur kur teko dirbti ar del darbo kalbeti reikalinga olandu kalba,kad tu ten ir prie geliu dirbtum ar kokiu valituoju, reikalinga olandu kalba, kad moketum rasyti ir t.t. daznai pagalvodavau idiotai,kam man moketi rasyti, dirbant prie geliu.. ;D
Qlumpyz

Post by Qlumpyz »

xcxcxc wrote: ...nes beveik visur kur teko dirbti ar del darbo kalbeti reikalinga olandu kalba,kad tu ten ir prie geliu dirbtum ar kokiu valituoju, reikalinga olandu kalba, kad moketum rasyti ir t.t. daznai pagalvodavau idiotai,kam man moketi rasyti, dirbant prie geliu.. ;D
labai viskas paprasta, netgi valytojai turi užpildyti higienos formuliarus, nekalbant jau apie gėles, ko gero irgi reikia ką nors pildyti...
Greta

Post by Greta »

xcxcxc wrote:Na as vaiksciojau i olandu kalbos kursus ir planuoju testi, tik dabar po vasaros vel prasides. Pats gan lengvai ir gerai sneku olandiskai, suprast suprantu puikiai, aisku ne is sunkesniu fraziu :D tik kad gramatika man sunkiai sekasi. Taip haarlemas visai nieko, man jis labiausiai ir patinka, galvoju netolymoje ateityje ieskoti busto haarleme :D Labai idomu butu suzinoti ka darbi, nes beveik visur kur teko dirbti ar del darbo kalbeti reikalinga olandu kalba,kad tu ten ir prie geliu dirbtum ar kokiu valituoju, reikalinga olandu kalba, kad moketum rasyti ir t.t. daznai pagalvodavau idiotai,kam man moketi rasyti, dirbant prie geliu.. ;D
I gramatika as isikirtau pirmiausia. Nes nieko kito kursuose kaip ir nemokino.
Paskui, kai jau pradejau kalbet, paaiskejo,kad labai truksta zodyno (zodziu kiekio.) Taigi mokantis gramatika reik nepamirst mokytis kuo daugiau nauju zodziu. Nes jei turim kokiu nors pazistamu ar partneri pokalbiams, tai daznai su juo/jais apsiribojam keliais simtais zodziu ir netobulejam kalbos mokymesi. Cia gali padet tik knygu skaitymas.

O paskui paaiskejo,kad pati didziausia skyle - tarimas, su kuriuo nesu gerai susidorojus iki siol. Stengiausi ismokt tart visas tas g ir h, visus tuos junginius ui ir praleidau visa kita, kas atrode lengva ir paprasta, o dabar islindo.

As dirbu tarptautinej firmoj ir dirbu kurybini darba. Kiek uzdirbu - tiek ir turiu, nes valandinio mano darbe nera ir darbo grafiku taip pat. Man nereikia pildyt jokiu formuliaru, mes tam turim ivairiu sriciu menedzerius ir finansininkus, vnz ne kurybini personala. O jei ka reikia su sefu aptart olandiskai, tai tiek aisku galiu kalbet. Bet mes su juo dazniausiai kalbam rusiskai, nes jis kalba 8 kalbom, iskaitant ir rusu.
Ir su savo darbu as galiu gyvent tiek Lietuvoj tiek Olandijoje ar dar kazkur, bet jei jau esu cia, tai specialiai truputi rodau uzdarbio ir Olandijoj. Taip reikia, juk turi cia eit kazoks stazas... :D

Zinoma, jei dirbi geliu pardaveju ar padaveju - olandu kalba reikalingesne nei kurybiniams darbuotojams ar kai kuriems ofisiniams darbuotojams (kompiuteristams, uzs.kompaniju finansininkams ir pan.). Juk savo darbo visa darbo laika bendrauji su olandais ir kaip be kalbos?

O jei dirbi prie geliu auginimo, pakavimo, tai kalba irgi reikalinga, kad sefai galetu tau duot nurodymus ir tu juos suprastum. Ir kad galetum jiems sudestyt kas tau negerai tam darbe, kuo tu nepatenkintas, kas tau per sunku ir t.t. Be to,kalba reikalinga tarp kolegu, nes nemokant kalbos kyla daug ivairiausiu konfliktu, kuriu galetu ir nebuti.
Post Reply