Duona
Re: Duona
As tikrai rimtai susidomejau ir rimtai bandysiu, kai tik gausiu is taves aiskia instrukcija. Man nebutina,kad kepalas butu apvalus, jo forma is vis nesvarbu.
Na keturkampe forma turbut paprasciausia "blieka", kurioj kepam ir vista?
Na jei labai reikia tai galiu idet tuputi kmynu, semenu, selenu, bet tik ne saulegrazu, nebent jas smulkiai sutrinciau. Man tiesiog nepatinka duonoje svetimkuniai, kurie net akimi matomi. Bet kam tie dribsniai duonoj, tai jau nezinau. As uzspringsiu su tokia duona. Nebent jie tik del skonio, o savo charakterio duonoje neparodo, sutyzta, susilieja?.
Lauksiu instrukcijos.
Na keturkampe forma turbut paprasciausia "blieka", kurioj kepam ir vista?
Na jei labai reikia tai galiu idet tuputi kmynu, semenu, selenu, bet tik ne saulegrazu, nebent jas smulkiai sutrinciau. Man tiesiog nepatinka duonoje svetimkuniai, kurie net akimi matomi. Bet kam tie dribsniai duonoj, tai jau nezinau. As uzspringsiu su tokia duona. Nebent jie tik del skonio, o savo charakterio duonoje neparodo, sutyzta, susilieja?.
Lauksiu instrukcijos.
Re: Duona
Zinok be saulegrazu tikrai gali apsieiti, aviziniu dribsniu kaip atskiro produkto duonoj neprisimenu. Kazkaip man jie isvis nesijaute atskirai. Galbut jie del konsistencijos reikalingi, jie gi tokie lipnus buna kai avizine kose isverdi. Gal del to ir reikia ju det, bet tiksliai nezinau, nes recepta ne pati sugalvojau, o tik is mamos peremiau, ji vel is kitu gavo.
Tai vat kopijuokis, jei jau nori bandyt
Duona tamsi
0,5 kg rupių kvietinių miltų
0,5 kg rupių ruginių miltų
1 litras šilto vandens
2/3 stiklinės linų sėmenų
2/3 stiklinės avižinių dribsnių
2/3stiklinės kviečių sėlenų
0,5 stiklinės saulėgrąžų
100 g (0,5) stiklinės cukraus
2-3 arbatiniai šaukšteliai druskos
Sauja kmynų
Raugas
Tešlą rauginame 6-12 val. šiltai
Kepama 180-200 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą 15 min.
Skardą ištepame aliejumi, pabarstome sezamų sėklomis, dedame į šaltą orkaitę
Iškeptą duoną išėmę iš orkaitės apdengiame drėgnu rankšluoščiu.
Raugą šaldytuve galima laikyti 1 mėn.
Tešlos paruošimas kaip šviesios duonos.
Duona šviesi
2/3 stiklinės linų sėmenų
2/3 stiklinės avižinių dribsnių
2/3 stiklinės kviečių sėlenų
2/3 stiklinės saulėgrąžų
3 valgomi šaukštai cukraus
2-3 arbatiniai šaukšteliai druskos
1 kg Ekstra miltų.
Raugas
Tešlos paruošimas
Visus sausus produktus išmaišyti. Tada supilti vieną litrą šilto vandens, išmaišyti.
Sudėti raugą ir vėl gerai išmaišyti (3-5 minutes).
Atidedame tris šaukštus išmaišytos tešlos (raugo) kitam kepimui (raugą galima laikyti iki dešimt dienų šaldytuve).
Duonos tešlą sudedame į skardą, pateptą aliejumi ir pabarstytą miltais.
Paliekame kad iškiltų kambario temperatūroje apie 12 valandų.
Kepame iki 180-200 laipsnių temperatūroje apie 1 val. 15 min.
Pastaba. Raugą prieš kepant išimti iš šaldytuvo prieš pusdienį (greičiau iškils).
Skanaus
Mano pastabos: as blekos nebarstau sezamo seklomis, nejauciu poreikio, kildinimo laikas priklauso nuo tavo patalpos temperaturos ir dregmes, 6val. yra minimumas. As dazniausiai issimu rauga anksti ryte is saldytuvo, palaikau kampario temp. iki pusdienio ir kokia 12-ta val. uzmaisau tesla, velai pavakary ar vakare kepu. Orkaites is anksto kaitinti nereikia, nes tesla dar truputi pakyla bekaistant orkaitei. Labai svarbu po kepimo palaikyti uzdengus dregnu ranksluosciu(tiesiog suslapinu virtuvini ranksluosti, gerai isgreziu, o po kokiu 20min. ar pusvalandzio jis buna beveik isdziuves)
Kepu vat tokioj skardoj.
Tai vat kopijuokis, jei jau nori bandyt
Duona tamsi
0,5 kg rupių kvietinių miltų
0,5 kg rupių ruginių miltų
1 litras šilto vandens
2/3 stiklinės linų sėmenų
2/3 stiklinės avižinių dribsnių
2/3stiklinės kviečių sėlenų
0,5 stiklinės saulėgrąžų
100 g (0,5) stiklinės cukraus
2-3 arbatiniai šaukšteliai druskos
Sauja kmynų
Raugas
Tešlą rauginame 6-12 val. šiltai
Kepama 180-200 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą 15 min.
Skardą ištepame aliejumi, pabarstome sezamų sėklomis, dedame į šaltą orkaitę
Iškeptą duoną išėmę iš orkaitės apdengiame drėgnu rankšluoščiu.
Raugą šaldytuve galima laikyti 1 mėn.
Tešlos paruošimas kaip šviesios duonos.
Duona šviesi
2/3 stiklinės linų sėmenų
2/3 stiklinės avižinių dribsnių
2/3 stiklinės kviečių sėlenų
2/3 stiklinės saulėgrąžų
3 valgomi šaukštai cukraus
2-3 arbatiniai šaukšteliai druskos
1 kg Ekstra miltų.
Raugas
Tešlos paruošimas
Visus sausus produktus išmaišyti. Tada supilti vieną litrą šilto vandens, išmaišyti.
Sudėti raugą ir vėl gerai išmaišyti (3-5 minutes).
Atidedame tris šaukštus išmaišytos tešlos (raugo) kitam kepimui (raugą galima laikyti iki dešimt dienų šaldytuve).
Duonos tešlą sudedame į skardą, pateptą aliejumi ir pabarstytą miltais.
Paliekame kad iškiltų kambario temperatūroje apie 12 valandų.
Kepame iki 180-200 laipsnių temperatūroje apie 1 val. 15 min.
Pastaba. Raugą prieš kepant išimti iš šaldytuvo prieš pusdienį (greičiau iškils).
Skanaus
Mano pastabos: as blekos nebarstau sezamo seklomis, nejauciu poreikio, kildinimo laikas priklauso nuo tavo patalpos temperaturos ir dregmes, 6val. yra minimumas. As dazniausiai issimu rauga anksti ryte is saldytuvo, palaikau kampario temp. iki pusdienio ir kokia 12-ta val. uzmaisau tesla, velai pavakary ar vakare kepu. Orkaites is anksto kaitinti nereikia, nes tesla dar truputi pakyla bekaistant orkaitei. Labai svarbu po kepimo palaikyti uzdengus dregnu ranksluosciu(tiesiog suslapinu virtuvini ranksluosti, gerai isgreziu, o po kokiu 20min. ar pusvalandzio jis buna beveik isdziuves)
Kepu vat tokioj skardoj.
Re: Duona
As arciau Utrechto.Amina wrote:Hmm, Olandijoje neradau kmynu(gal tu ir zinai kur ju yra?), o saulegrazos(gal ir kiti priedai) pigesnes LT, bet ju galima gauti ir cia. As Vokietijos pasienyje gyvenu, o tu jei arciau Randstad, tai gal pas jus ir pasirinkimas didesnis.
Kmynu nesu cia macius. Zinoma, ju reiketu i juoda duona. Gal rusu pardej yra, reiks paziuret.
Saulegrazos cia ne tik brangios, bet ir neskanios. Nzn kaip taip gali buti, bet taip yra.
O kur gaut ruginiu miltu? As mielai is ruginiu miltu koses isivirciau. Na jei ne zemaite esi, tai tokios koses nesi ragavusi.
Re: Duona
Nu panos jūs juokingos, kmynų pilna Albert Heijne
http://webwinkel.ah.nl/product/AH/16467 ... karwijzaad
http://webwinkel.ah.nl/product/AH/16467 ... karwijzaad
Re: Duona
Abejoju,kad Lietuvoje toks indelis kainuos pigiau. Bet vienam kepaliukui man ryskiai atrodo perdaug tokio kiekio...Amina wrote:Nu ne Qlumpy, bet man vienai duonai mazdaug toks indelis kaip AH sueitu. Tai jeigu vien kmynai duonoj € 1,39, tai kiek man tas kepaliukas atsieis?
Kaip bebutu, man kazkaip savaime suprantama, kad namuos kepta duona turi gautis brangiau, nes kepam 1-2 kepalus. Kai vyksta masine gamyba visuomet mazesnes sanaudos.
Galu gale namuos ir kepam todel, kad butu skanesne, taigi pridedam 2 kepalams visko tiek, tiek gamykloj deda 20-ai kepalu.