Mano diedas kaip visada domisi tik zvejyba Norvegijoje ar Svedijoj, bet man tai nebeidomu. O jis su meskere gali prasedet jachtoj 30 dienu ir bus kaip rojuj pabuves.
O as kaip ir nezinau kur man rojus...
Galvojau vaziuot pasibastyt po Andaluzija, galvojau pasivazinet po Austrija, bet visur kazko man truksta... Zinoma, mielai keliauciau i Australija, bet, deja, nelabai sveikata leidzia leistis lektuvu i toki ilga kelia.
Taigi netiketai gime mintis apie kruizine kelione, kur su minimaliom pastangom (nedideliu nuovargiu) galima nemazai pamatyt.
Pasityrinejau kruizus sitame saite:
http://www.saitas.lt/kruizai/
Nzn ar Olandijoje galima viska is situ uzsisakyt, bet viena jau prisirinkau, kuri cia galima uzsisakyt. Tai 10 dienu trunkantis kruizas: Kanaru salos ir Marokas. Galima uzsisakyt per musu Kras.nl.
Is Amsterdamo turistai nuskraidinami i Barselona, o is ten plaukia i siuos uostus: Kasablanka (Marokas), Agadiras (Marokas), Las Palmas (Gran Kanarija), Funčalas (Madeiros sala), Malaga ir vėl Barselona. Nakti plaukia, o visa diena tame mieste. Galima uzsisakyt ekskursijas po miesta, galima paciam vaikstinet. Na man butu kaip tik tas, nes noriu pamatyt truputi Maroko, bet viena ten nenoreciau vaziuot, o su grupe butu pats tas. Noriu pamatyt Las Palmas Gran Kanarijoj ir noriu dar karta pavaikstinet po Funshala. Ir Malagoj pasidairyt nebutu blogai, dar ta diena ir i Ronda sulakstyciau, sakoma, kad labai idomus baltas miestelis.
Vnz man sis marsrutas patiktu.
Bet ir vel BET ! Kajuciu vienam asmeniui beveik nera, cia atsiranda problemos...
Ir kai permastau viska, tai ko gero nelabai jauku buti kas vakara vienai laive, nes visi su savo draugais, o vienam kazkaip nei sis nei tas. Sausumoj as daznai keliauju viena ir man visai smagu, bet laive butu geriau su kazkuo dviese... Mano diedas aisku akis pastate domikom ir pasake, kad ATOSTOGU METU ji tik surise galetu ikisti i narva su 2000 zmoniu...
Kita beda, dar didesne, tai keistos tu kruizu taisykles... Ne kelione, o kazkoks Vienos balius.............
Stypso toks vot nurodymas!
Laive būna trijų skirtingų tipų vakarai:
kasdieninis (casual), puošnus kasdieninis (smart casual) ir formalus (formal).
Siūlomos gairės šiems vakarams:
Kasdieninis (casual): sportiniai marškinėliai ir laisvos kelnės vyrams, suknelė arba kelnės moterims.
Puošnus kasdieninis (smart casual): švarkai ir kaklaryšiai vyrams, suknelės arba kostiuminės kelnės moterims.
Formalus (formal): kostiumai ir kaklaryšiai arba smokingai vyrams, kokteilinės suknelės moterims.
Vakaru skaicius, kada reikalaujama cia nurodyta apranga,priklauso nuo kruizo trukmes. Jei kruizas su 9 nakvynem, tai 5 kartus galima buti su kasdienine apranga, du kartus su puosniais kasdieniniais rubais ir du kartus su formaliais.
Na jau atleiskit, kad as laive vaiksciociau su kokteiline suknele, tai geriau jau sedesiu kajutej ir desra su batonu valgysiu...
As is vis neprisimenu kada paskutini karta vilkejau suknele, atrodo pries 10 metu Vienos operos ir baleto teatre...... O siaip i teatrus einu su kostiumu - svarkelis ir kelnes. Juos pasisiuvu pas gera siuveja ir tikrai jie neatrodo prasciau, nei suknele.
Bet laive noreciau devet dzinsus arba sortus, as juk buciau turiste! Zinoma, tegul buna laive ir pora istaigingu restoranu, i kuriuos butu privalu ateit su ''kodais" ir kas nori, tas tegul ir eina su kokteilinem suknelem ir smokingais. Bet kodel tokia taisykle reikia padaryti visiems ir visuose baruose ir restoranuose, net ten, kur nueini tik pavalgyt eilines vakarienes?
Ir nejau jie negaletu tu laivu sugrupuot? Vieni tegul buna skirti aukstuomenei, kuri susikars i laiva apsikarste briliantais ir siugzdanciomis suknelemis bei smokingais, o kiti - turistams, kurie nori ziuret i jura ir i miestus, o ne save parodyt ir kitu apdarus tyrinet.
Beje, radau ir prierasa: "Kai kurios kruizinės kompanijos nereikalauja laikytis griežtų aprangos kodų".
Bet neradau kurios butent! Ir neradau kaip tas grieztumas-negrieztumas atrodys. Vnz aprangos kodu reikalus, bet ne grieztai? Jei privalesiu ateit su kokteiline suknele, tai nepyks, jei ateisiu su baline suknele ar kaip ?
Na gal tokiuose laivuose kaip Queen Mary ir tinka aprangos kodai, bet laiveliuose kaip Norwegian Cruise Lines, tai jau absurdas...
Toliau dar graziau. Paskutine nakti savo lagamina as turiu palikt koridoriuje, prie kajutes duru. Matyt laivo darbuotojai tuos lagaminus kazkur sunesa i viena vieta, paskui as lagamina turiu pasiimt uosto bagazo isdavimo skyriuje.
Na cia trys nelabai faini dalykai. Pirmas - jei as nepriduodu lagamino ir negaunu kvito, kur garantija, kad as ji atgausiu? Antra - kur garantija, kad mano lagaminas kokiai 10 minuciu neatsidurs mano kaimynu kajuteje, o lagamine vietoje daiktu neatsiras senu zurnalu kruva? Trecia - vadinasi visa nakti reikes klausytis velkamu lagaminu triuksmo?
Ir galu gale kazkokia keista atsiskaitymo laive tvarka. Kazkodel laive nepriimamos nei debetines nei kreditines korteles!!!
Gausiu keleivio kortele, kuri panasi i banko kortele. Su ja atsidarys kajutes durys, su ja ieisiu i uosta ir su ja laive galiu viska pirkt ir apsimoket visas paslaugas. Bet tam, kad galeciau pirkt, bus patikrinta mano kreditine kortele mano banke (man leidus) ir joje ta momenta turi buti ne maziau kaip 500 euru vienai dienai. Taigi jei kruizas 10 dienu - korteleje turi buti 5000 euru. Idomu kur galima isleist laive kasdien po 500 euru, kai uz valgi ir gerimus jau uzmoketa is anksto?! Na bet ne esme. Esme tame, kad as is vis nepageidauju tokios situacijos, man ji nekaip kvepia... Be to, paskutini vakara man i kajute bus atnestas cekis, kuriame bus viskas surasyta kiek ir uz ka as skolinga. As ji turiu pasirasyt, jei sutinku. Bet jei nesutinku, kas tada? Juk jie ten gali prirasyti bile ko, nebutinai piktybiskai, o gali pridaryt klaidu. O is ryto jau turiu islipti is laivo. Kur ta nakti as turiu eiti aiskintis del klaidu cekyje? Ir kaip isiaiskint? Ju zodis - pries mano zodi? Be to, kaip suprantu, as is anksto busiu davusi leidima savo bankui nuskaiciuot bet kokia suma, kuri ateis is to laivo buhalterijos... Taigi mano aiskinimai bus balsas tyruose saukias. Ir priedo, reikia viska, kiekviena smulkmena atsimint ka per 10 dienu nusipirkai, uzsisakei ir pan. Uzsirasinet ar kaip?
Gal kas esat keliave tais kruiziniais, gal galit papasakot kaip ten viskas atrodo: nuobodu, idomu, kaip su apranga ir kaip su atsiskaitymu?