Komandiruotes NL ir uz jos ribu

Čia galite pasidalinti gyvenimiška patirtimi, teisiniais, socialiniais klausimais (įstatymai, pašalpos, pilietybė) ir panašiai.
boruzele

Re: Komandiruotes NL ir uz jos ribu

Post by boruzele »

Qlumpyz wrote:kažkokia nesąmonė... tai jeigu jau LT įmonė taip įtraukia į savo darbuotojų sąrašus, tai kaip jie su SoDra atsiskaito? nuliniu tarifu?
nerimtai čia man viskas atrodo...
o kaip tu deklaruoji atlyginimą Belastingui? gaunasi, kad Olandijos akimis žiūrint kažkokia nelegali veikla...
O kodel nesamone? Imone juk gali samdyti darbuotojus ne tik is LT. Sodrai jie uz mane nemoka nieko, nes as esu deklaravusi isvykima. Pagal sutarti as gaunu atlyginima bruto. Visus mokesciu mokesiu cia, Olandijoje. Taip, del pensijos tai nera gerai, nes nuo praejusiu metu sausio men. Sodrai niekas nemoka uz mane. Kadangi tai pirmi metai, ir dar nepildziau jokiu deklaraciju, tai negaliu pasakyti kaip ten viskas atrodys. Kai pernai sausio men buvau belastinge, jie man pasake, kad jei viska mato koki as atlyginima gausiu, nes LT yra ES nare. Tokia sutartis buvo pasirasyta tik po to, kai buvo issiaiskinti visi niuansai. Taigi manau, cia nieko neteisingo nera. Na paziuresim, kaip viskas atrodys, kai deklaruosiu pajamas.
Greta

Post by Greta »

Qlumpyz wrote:kažkokia nesąmonė... tai jeigu jau LT įmonė taip įtraukia į savo darbuotojų sąrašus, tai kaip jie su SoDra atsiskaito? nuliniu tarifu?
nerimtai čia man viskas atrodo...
o kaip tu deklaruoji atlyginimą Belastingui? gaunasi, kad Olandijos akimis žiūrint kažkokia nelegali veikla...
Na kad zmogus vienoj salyje gyvena, o kitoje dirba - nera nieko naujo. Musu laikais taip dirbanciu zmoniu gyva galybe. As pati pora metu iki galutinio persikelimo i Olandija taip dirbau: dar gyvenau Lietuvoje, o dirbau olandu imoneje. Tik tiek, kad mokescius as mokejau Olandijos Belastinui ir pirma karta girdziu toki dalyka,kad mokescius galima moket toje salyje,kurioje nedirbi, taigis neturi ten pajamu/darbdavio.
As pvz Lietuvoje nieko nemokejau, kai ten nedirbau. Ir kaip buciau galejusi moket? :crazy: Ir kokiu tikslu tai daryt? :crazy:
Nesu macius tokio istatymo, kuris nurodytu, kad mokesciai mokami ten, kur esi deklaraves gyvenama vieta, jei ten nedirbi. Nzn, gal ir yra toks, bet netikiu. Man dundukai is Belastingo ar Mokesciu inspekcijos Lietuvoj ne rodiklis ir ne autoritetas. Kai gaunu kazkoki teigini/paaiskinima is Belastingo, as visada prasau nurodyt istatyma,kuriuo remiantis jie duoda toki ar kitoki aiskinima. Jei istatymo nenurodo - zinau, kad info nepatikima. Toks paaiskinimas - niekinis, del tokio ner ko eit i Belastinga.
Greta

Post by Greta »

boruzele wrote:
O kodel nesamone? Imone juk gali samdyti darbuotojus ne tik is LT. Sodrai jie uz mane nemoka nieko, nes as esu deklaravusi isvykima. Pagal sutarti as gaunu atlyginima bruto. Visus mokesciu mokesiu cia, Olandijoje. Taip, del pensijos tai nera gerai, nes nuo praejusiu metu sausio men. Sodrai niekas nemoka uz mane. Kadangi tai pirmi metai, ir dar nepildziau jokiu deklaraciju, tai negaliu pasakyti kaip ten viskas atrodys. Kai pernai sausio men buvau belastinge, jie man pasake, kad jei viska mato koki as atlyginima gausiu, nes LT yra ES nare. Tokia sutartis buvo pasirasyta tik po to, kai buvo issiaiskinti visi niuansai. Taigi manau, cia nieko neteisingo nera. Na paziuresim, kaip viskas atrodys, kai deklaruosiu pajamas.
Olandijai naudinga nuraut is taves mokescius, tu su tuo sutinki, stai ir visa istorija. Gal istatymas ir numato toki saliu susitarima, jei jau tu sutinki. :o Bet kiekvienas darbuotojas turi teise moket mokescius ir ten, kur dirba.
Tau butu naudingiau moket mokescius Lietuvoje, nes ten tau viskas skaiciuotusi i pensija, o cia to nebus, nes cia neturi darbdavio, taigi nepriklausai jokiam pensiju susivienijimui. Valstybe cia pensiju nemoka!

Jei praejus metams (po to kai metus mokesi Olandijoje mokescius), tu negausi pastu jokio dokumento kad esi itraukta i pensiju fonda ir tame popieriuje nebus nurodyta kokia (pagal siandienini tavo staza ir uzdarbi) tau nusimato pensija kai tau sueis 65 metai, tai zinok,kad tu pinigus meti i bala!!! Dauguma zmoniu juos meta i bala, bet sito nezino.

Zinoma, tavo darbdavys Lietuvoje gali nieko nemoket i Sodra, tu gali visa atlyginima gauti brutto, bet tai tikrai nesurista su gyvenamosios vietos deklaravimu!
Turiu Lietuvoje keleta pazistamu, kurie jau 4 metai nieko nemoka Sodrai. Is principo. Jiems nereikia tu ubagisku pensiju, jie turi pakankamai turto ir santaupu, dar dirbs pora metu (jiems 50 metu), po to ilsesis, keliaus po pasauli ir pan. Todel jiems jokio rezono atiduot babkes kazkokiam aferistu lizdui kaip Sodra.

Beje, asmeniskai as 5 metus nieko nemokejau Sodrai (pries isvykima i Olandija), net kai dirbau Lietuvos darbdaviui. Savo darba forminau pagal autorines sutartis, kad nereiketu moket Sodrai, o tik MI. Na be tai buvo trecdaliu maziau.
Siaip dabar dauguma zmoniu Lietuvoje atsisako moket Sodrai, na bet dabar tai imanoma, darbdaviai nebesipriesina, o pries 15 -17 metu dar buvo sudetinga gaut is darbdavio tokia sutarti, galima buvo tik autorine formint. Tada irgi tai daryt leido istatymas, bet ne esme. Maza ka istatymas leidzia, bet pabandyk tai gaut. 8-) )

Na kita vertus, manau, kad tu viska esi isiaiskinus ir isirinkus sau geriausia varianta. Dabar visokiu tu istatymu yra, taigi galima sau prisirinkt. ;)
Siaip tema idomi, labai idomu pasiskaityt kaip dabar viskas vyksta, kas kokia patirti turi.
Qlumpyz

Post by Qlumpyz »

mokesčius susimokame pagal gyvenamąją vietą - tai yra vienareikšmiškai.
kas man šioj vietoj nauja, kad Lietuva leidžia mokėti algą be atskaitymų į LT mokesčius :shock: :crazy:
bet nesiginčysiu, nežinau...
dėl pensijos pergyventi neverta, tuos pensijinius fondus galima pasirinkti privačiai, tik nematau iš to naudos, netgi olandiški fondai (kurie pasaulyje užima lyderio pozicijas) turi rimtų problemų, jų kapitalas tesiekia 95% reikalaujamo kiekio, nors įstatymas numato minimumą 105%. O ko laukti netolimoj ateity viens velnias težino, jau nekalbant apie tolimą ateitį :evil:

Olandijoj visi dirbantys užsidirba AOW, tai yra senatvinės pensijos bazė, kuri visiems piliečiams yra vienoda. Aš įsivaizduoju, kad vien jau dėl AOW verta gyventi ir dirbti Olandijoj, nes AOW čia yra žymiai didesnė nei bet kokia lietuviška pensija.

Klausimas yra toks: ar tavo sutartį, pagal kurią dirbi LT įmonei, Belastingas pripažins kaip darbo sutartį, ar mokėsi tiesiog nuo kažkokių Brutto pajamų.
Klausiu todėl, nes tie du dalykai apmokestinami skirtingai. Dirbantys žmonės už algą moka mažesnius mokesčius, nei šiaip sau kažkokias pajamas iš užsienio gaunantys gyventojai. Pinigai, gaunami "nuo lubų" apmokestinami maksimaliu tarifu.
Antra - gyventojas gaunantis pinigų iš užsienio tikrai nekuria sau AOW, nes į tą skiltį mokesčiuose nevyksta jokie atskaitymai.
O štai šitoj vietoj jau rimta problema - dirbi ir gyveni NL, bet gausi špygą, nors mokėsi didžiausius mokesčius.
Gal tau verta įsidarbinti nors ir "šlavėja" vienai valandai per mėnesį, bet tokiu atveju tau jau imtų skaičiuoti AOW nuo pirmosios darbo dienos.
Greta

Post by Greta »

Qlumpyz wrote:mokesčius susimokame pagal gyvenamąją vietą - tai yra vienareikšmiškai.
Na tikrai nevienareiksmiskai. ;)
Mokescius galime moket ir pagal darbo vieta. Bet yra ivairiu salygu ir nurodymu.
Qlumpyz

Post by Qlumpyz »

Pasigilinkim į mokesčių mokėtojo definiciją:
mokesčių mokėtojas X šaly yra tas, kuris išbūna ilgiau nei 180 kaledorinių dienų metuose arba ... dirba (kas dažniausiai ir dubliuojasi).
Todėl aš čia nuo pat pradžių ir klausinėju, ar boružėlė LT mokesčių mokėtoja ar ne; sakosi, kad ne, bet man šviečiasi, kad taip :mrgreen:

Greta, mano formuluotė tavai neprieštarauja; jos tiesiog viena kitą papildo (žiūrint į apibrėžimą).

p.s. praktikoj yra taip, kad jau jeigu kas yra NL gyventojas, tai Belastingas lietuvių VMI nuskalpuos; ačiū dievui galioja dvigubo neapmokestinimo įstatymas. Bet bijau, kad NL teks susimokėti dar didesnius mokesčius, nei tai būtų tekę daryti LT.
Greta

Post by Greta »

Qlumpyz wrote: ................ačiū dievui galioja dvigubo neapmokestinimo įstatymas.
Imesk nuoroda kur yra toks istatymas? :crazy:

Dvigubas apmokestinimas vyksta iki siol, nes matyt nera tokio istatymo ne vienoj Europos salyje. Jei nori,kad tave neapmokestintu dvigubai - turi judint ausimis, o geriausia visa galva. ;) Nes manau,kad nera istatymo del dvigubo privalomo apmokestinimo ar dvigubo neapmokestinimo, taigis reiskia,kad gali buti ir taip ir anaip. Mokesciu inspekcijoms patogiau nuraut dvigubai, jei tu nepriestarauji!
Kas yra nulepausis, tas nuolat nukencia nuo dvigubo apmokestinimo!!! Ir tai vyksta su visu tautybiu zmonemis kiekvienoje salyje. Bet pabreziu: taip vyksta tik tada,kai pats nesirupini savo pinigais. Visi tie dalykai yra lengvai sutvarkomi is karto. Ir turi buti tvarkomi pries pradedant gaut atlyginima, o ne tada,kai pinigai tiu - tiu.

Ne karta spaudoje yra teke skaityt apie isizviegusius vokiecius, belgus, anglus, kuriuos cia nuskalpuoja Belastingas, nes jie cia dirba, o ju tevynese, kur jie gyvena (registruoti) juos nuskalpuoja vietines mokesciu institucijos. Yra kazkokie vyriausybiniai nutarimai (nesu ju maciusi), pagal kuriuos vienas kazkuris is mokesciu, deklaravus metines pajamas, bus grazintas. Na bet zinot, cia gerai tinka patarle: neik su velniu obuoliaut! Kada grazins,kiek grazins, ar grazins................... :oops:

Beje, Lietuvoje vienu metu veike tarpininkai ir matyt ju biznis klestejo, nes visur matydavau ju skelbimus: padedame susigrazint mokescius. Taigi is to seka, kad lietuviai, dirbantys kitose salyse, budavo nuskalpuojmai dvigubai, o paskui ateidavo tarpininkai, kaip geri dedes. ;) Bet juk tarpininkui reikia moket, taigi trecdali tu mokesciu suvalgys tarpininkas. Be to, nezinia ar viska, ka busi sumokejes, atgausi is mokesciu inspekciju!

Taigi isvada tik tokia: nemokekit tu dvigubu mokesciu!
Qlumpyz

Post by Qlumpyz »

Greta wrote:
Qlumpyz wrote: ................ačiū dievui galioja dvigubo neapmokestinimo įstatymas.
Imesk nuoroda kur yra toks istatymas? :crazy:
...
http://www.mzinios.lt/lt/2006-03-25/str ... nimas.html
Kokiu būdu naikinamas iš užsienio valstybių gautų pajamų dvigubas apmokestinimas

...mokesčio įstatymo (2002 m. liepos 2 d. įstatymas Nr. IX–1007; Žin., 2002, Nr. 73–3085 4 straipsnyje pateiktų kriterijų, t. y...
Greta

Post by Greta »

Ar pagaunat sitoj pastraipoj minti? Cia aiskiai pasakyta: nebukit asilai ir neleiskit Lietuvos MI suzinot kur dirbot ir kiek uzdirbot!!! Nes mokesit visada dvigubus mokescius, nes istatyme yra ryski skyle!

Citata: Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas gavo pajamų (išskyrus dividendus, palūkanas ir honorarą) toje užsienio valstybėje, su kuria taikoma dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis ir tokios pajamos buvo apmokestintos toje užsienio valstybėje pagal jos vidaus mokesčių įstatymus, bet pagal dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarties nuostatas ši užsienio valstybė neturėjo teisės apmokestinti tokių pajamų, tuomet šios pajamos neatleidžiamos nuo pajamų mokesčio Lietuvoje. Pajamų mokestį, kuris buvo sumokėtas užsienio valstybėje ne pagal dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarties nuostatas, nuolatinis Lietuvos gyventojas pats turi susigrąžinti iš užsienio valstybės. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kita pastraipa dar juokingesne. Kodel tureciau Lietuvoje deklruot pajamas, jei dirbu uzsienyje, o Lietuvos MI nezino nei kur dirbu, nei kiek uzdirbu ir nieko negali nuo manes nuskaiciuot? Lietuvoj dar nera tokiu galimybiu, juolab ju nebuvo 2005, kad galetu po visa pasauli sekti kiekviena lietuvi kur tas dirba.:)
Niekad nesu pajamu deklaravus Lietuvoje ir niekas ne cento is manes ten ner paemes is uzsienyje uzdirbtu pinigu. Matyt kiti taip nedaro, todel patenka i valdzios spastus. O paskui iesko tarpininku.

Citata:
Nuolatinis Lietuvos gyventojas, 2005 metais užsienio valstybėje gavęs pajamų (išskyrus nedeklaruojamų neapmokestinamųjų pajamų), kurios, naikinant dvigubą apmokestinimą, pagal įstatymo 37 straipsnį atleidžiamos nuo pajamų mokesčio, mokesčių administratoriui Lietuvoje privalo pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir joje nurodyti mokestiniu laikotarpiu Lietuvoje ir užsienio valstybėse gautas visas savo pajamas. Užsienio valstybėje gautas pajamas, kurioms, naikinant dvigubą apmokestinimą, taikomas atleidimo metodas, gyventojas turi deklaruoti metinės pajamų mokesčio deklaracijos priede, skirtame neapmokestinamosioms pajamoms deklaruoti, ir prie deklaracijos pridėti dokumentą apie gautas pajamas ir nuo jų užsienio valstybėje sumokėtą pajamų mokesčio ar jam tapataus mokesčio sumą bei tokio dokumento vertimą į lietuvių kalbą.

Cha cha cha - privalo! :think: O spyga taukuota nenorit?
Qlumpyz

Post by Qlumpyz »

taigi ir tavo citata prasideda žodžiais nuolatinis Lietuvos gyventojas... privalo...

taigi tu nenuolatinė ;)
Post Reply