O kas tai yra E? Mano nuomone tai nuodas, nesvarbu koki jis dar turi moksliska pavadinima. Vnz chemija musu produktuose.Klevas wrote:Taip, prancuzishki suriai, su pelesiu ir lervomis viduje, o kvapas lyg supuvusiu kiaushiniu lyg shlapimo, labai ko gero sveika, be jokiu E.
O kas yra pelesis? Lygiai tas pats - nuodas. Ir ta pati chemija, nes maistas pelydamas pereina ivairias chemines reakcijas.
Taigi mano nuomone ar vartoji E ar vartoji supelijusi maista, lygiai toks pat rezultatas.
Apie pelesi:
Maisto produktai laikymo metu neišvengiamai keičia savo savybes, nes juose vyksta biocheminiai, mikrobiologiniai, cheminiai ir fiziniai procesai.
Mikrobiologinių procesų – rūgimo, puvimo ir pelijimo – priežastis yra mikroorganizmų gyvybinė veikla, nes maisto produktai yra gera terpė jiems vystytis. Mikroorganizmai į maisto produktus patenka iš aplinkos juos gaminant, laikant ir transportuojant.
Pelėjimas – tai procesas, kai ant produktų vystosi įvairūs pelėsių grybeliai, susidaro pūkų pavidalo ar aksomiškas apnašas. Apipelėję produktai gauna pelėsių skonį ir kvapą. Dėl pelėsių poveikio susidaro toksiškos medžiagos.
Pelėsio ar puvinio pašalinimas neatstato maistinės produkto vertės ir neapsaugo nuo galimo apsinuodijimo toksiškomis medžiagomis.
Pelėsiai ne tik sugadina daug maisto produktų, bet į aplinką išskiria ir nuodingų, sveikatai pavojingų medžiagų; jie yra įvairių mikozių sukėlėjai.
Zinoma, pelesinis suris toks daromas specialiai, bet ar nuo to pelesis darosi maziau kenksmingas? Abejoju.
Pelėsinis sūris – karvės (kai kada avies) pieno minkštas sūris, ant kurio gamybos metu leidžiama augti baltajam (Penicillium candida, P. camemberti) arba mėlynajam (Penicillium roqueforti, Penicillium glaucum) pelėsiui.
Taigi, mes kartu su 1 kg surio suvalgome 100 gramu antibiotiku.
Pelėsių antibiotinės savybės pastebėtos jau daugiau kaip prieš 100 metų. Vėliau iš jų gautos gydomosios medžiagos buvo pavadintos antibiotikais: tai penicilinas, biomicinas, aureomicinas ir kai kurie kiti preparatai.