Ukraina 2014

Naujienos iš Lietuvos
kregzdutenr1
Posts: 446
Joined: 2010-10-28, 16:45
Location: Netoli Utrechto

Re: Ukraina 2014

Post by kregzdutenr1 » 2014-03-10, 00:26

Wat ook nog meespeelt: de Oekraine is een enorm land. Groter dan Frankrijk en bijna twee keer zo groot als Duitsland. Het land is al een tijdje politiek zeer instabiel.
Wie denkt dat er nu allemaal leuke mensen aan het roer staan komt bedrogen uit. Want er zijn ook ultranationalisten aan de macht gekomen die het bloed van Russen wel kunnen drinken.

Waarom is Rusland zo bang voor een instabiel enorm buurland? Omdat bijna al het Russisch gas via de Oekraine naar West-Europa loopt.

Rusland probeert met een invasie dat ook haar belangrijkste inkomstenbron veilig te stellen

kregzdutenr1
Posts: 446
Joined: 2010-10-28, 16:45
Location: Netoli Utrechto

Re: Ukraina 2014

Post by kregzdutenr1 » 2014-03-10, 00:38

Rusland versus Verenigde Staten
Rusland is een oude vijand van het Westen. Dat is diepgeworteld en het heeft te maken met een oud verschil in ideologie: het communisme (een extreme vorm van dictatoriaal socialisme) van Rusland tegenover het kapitalisme van de VS en West-Europa.

De Krim en Stalin
De gevreesde Russische leider Stalin (hegemonie 1922 - 1953) zorgde ervoor dat er tijdens de Russische expansiedrift in alle geannnexeerde gebieden Russen gingen wonen. Dus ook op de Krim.

Na de ineenstorting van het communisme (eind jaren 80/ begin 90 vorige eeuw) en de daaruit voortvloeiende chaos kregen Rusland en Oekraine te maken met mensen die slim gebruik wisten te maken van de ontstane chaos. De georganiseerde misdaad kwam op en anderen wisten heel snel heel veel geld te verdienen, al dan niet min of meer legaal. [de gevreesde Russische Mafia vindt hier zijn oorsprong)

Russische president Putin
Rusland heeft onder de huidige president Putin (iemand die carrière heeft gemaakt in de beruchte Russische geheime dienst KGB) orde op zaken kunnen stellen en is erin geslaagd leningen af te lossen en het land weer een beetje uit de schulden te trekken.

Putin heeft de laatste jaren hard gewerkt om zichzelf te proberen te profileren als de morele wereldleider in de rest van de wereld, als alternatief voor de VS die wat steken heeft laten vallen (Afghanistan, Irak). Putin betoogt dan ook dat de wereld met 1 oppermacht corrumpeert en dat er een tegenwicht nodig is om de macht van de VS in te dammen. En dat is Rusland, vindt hij dan. In die rol vindt hij schijnbaar wat goodwill in de Arabische wereld (voor zijn rol in het conflict in Syrie schijnt hij zelfs genomineerd te zijn voor de Nobel prijs voor de vrede) maar ook dat is politiek

Putin als Bond, James Bond

Asielzoeker Snowden
Dat imago wist hij nog te versterken toen de Amerikaanse vluchteling Snowden asiel zocht omdat hij vervolgd werd door de VS vanwege het openbaar maken van illegale praktijken van de Amerikaanse geheime dienst.

De afzetting van President Yanukovich
De afgezette Oekraiense president Yanukovich had veel steun onder het oostelijke deel van de bevolking, die van oudsher meer Russisch gezind zijn.

Nu is het zo dat Oekraine is zo goed als failliet heeft en geen mogelijkheden om geld te lenen op de wereld valutamarkt. De enige twee machten die bereid zijn het land uit de financiële ellende te trekken zijn Rusland en de EU (met als achtervanger de VS).

Oekraine was onder president Yanukovich al een tijd bezig met onderhandelingen met de EU (financieel, maar ook over democratische hervormingen en toetreding tot de EU). Eind vorig jaar besloot Yanukovich de onderhandelingen met de EU op te schorten. Rusland bood Oekraine een lening van 15 miljard plus een forse korting op de gasprijzen (Rusland levert gas aan Oekraiene, maar ook aan Europa, de gasleidingen naar Europa lopen door Oekraine).

Daarop braken in de EU-georienteerde hoofdstad Kiev protesten

Post Reply