Tiems kas verda , ir nezino prieskoniu pavadinimu olandiskai .Gal pravers.
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... 3:cs&page=
prieskoniai
Re: prieskoniai
Labai aciu, Viena.111 wrote:Tiems kas verda , ir nezino prieskoniu pavadinimu olandiskai .Gal pravers.
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... 3:cs&page=
Tikrai daug geru dalyku tavo idetoje informacijoje. Susitvarkysiu pagal save ir isiprintinsiu.
Ir noriu visiems golandcams pasakyt, kad ten yra ne tik prieskoniu lietuviu - olandu kalbu zodynas (ir lotynu), bet ir aibes darzoviu, vaisiu ir ivairiu kt. dalyku. Patariu pasiziuret net tiems, kurie gerai moka kalba ir tiems, kurie nesidomi valgio gaminimu ar prieskoniais. Nes tikrai rasit nezinomu zodziu, kurie pravers.
Yra nemazai ir tokiu pavadinimu, kuriu as nei lietuviskai nei olandiskai nezinau, ne girdejus nesu. Bet man tai labai patinka, smagu suzinot ka nors nauja. Jau panarsiau inete, kai kuriuos radau kas tai yra.
Tiesa, lietuviskai vargu ar ka rasit, ieskokit kitomis kalbomis.
Man pasirode girdetas pavadinimas Topinambai | Helianthus tuberosus. Prisiminiau, kad esu ji valgius Izraelyje.
Топинамбур (земляная груша, иерусалимский артишок, солнечный корень, дикий подсолнух) – вкусный и высокопитательный зимний корнеплод. Топинамбур насыщен диетической клетчаткой, глюкозой, железом, фосфором, калием, витамином С и другими полезными веществами. Убирают клубни топинамбура после первых осенних заморозков до весны и используют в салатах, супах и гарнирах.
Ir tikrai nezinojau, kad churma lietuviskai vadinasi persimonai (Diospyros kaki). Na churma is principo rusiskai, bet iki siol taip situos vaisius ir vadinau. Pirma karta su churma susipazinau pries daugeli metu Socyje. Jie buvo labai saldus, skanus. Lyg su medumi. Po kurio laiko ismokau juos atskirt nuo tokio pat, t.y. labai panasaus vaisio, kuri rusai vadina Koroliok.
Dabar ir Lietuvoje galima nusipirkt ta churma ir Olandijoj buna, bet cia nevalgomi, t.y. labai neskanus.
Churma (persimonai)
Re: prieskoniai
Nezinojau ,kad jie taip vadinasi .Mano vaikas vadina juos gelytemis , del rasto .O as isiminusi juos kaip ... http://www.sharonfruit.nl/
Auksciau nurodyta nuoroda radau atsitiktinai , ieskojau informacijos apie maggie kruid , o kadangi visada norisi ir lietuviska pavadinima bei pritaikyma suzinoti , po olandisko ieskau lotynisko, ir tada lotynisko/lietuvisko .Taip lengviausiai susirasti , jei nezinai kaip lietuviskai, prieskoniai ar kiti dominantys dalykai vadinasi
P.s. sie vaisiai ir olandijoje buna neblogi , bet reikia tinkamu laiku ar gera siunta uztikti , bet palei isvaizda ir paciupinejant tikrai neapsimausi , neturi but nei per minksti nei per kieti .O jei ne supermarkete o pas groenteboer , tai isvis dazniausiai geri buna , bet ne pas visus aisku .
Auksciau nurodyta nuoroda radau atsitiktinai , ieskojau informacijos apie maggie kruid , o kadangi visada norisi ir lietuviska pavadinima bei pritaikyma suzinoti , po olandisko ieskau lotynisko, ir tada lotynisko/lietuvisko .Taip lengviausiai susirasti , jei nezinai kaip lietuviskai, prieskoniai ar kiti dominantys dalykai vadinasi
P.s. sie vaisiai ir olandijoje buna neblogi , bet reikia tinkamu laiku ar gera siunta uztikti , bet palei isvaizda ir paciupinejant tikrai neapsimausi , neturi but nei per minksti nei per kieti .O jei ne supermarkete o pas groenteboer , tai isvis dazniausiai geri buna , bet ne pas visus aisku .
Re: prieskoniai
Na supermarkete turbut ne nerizikuociau ju pirkt, pirkau turku turguje Utrechte, bet visvien skonis nebuvo aukstumoj. Pas turkus buna geri tik mandarinai, kazkur lapkricio menesi. Na aisku jie ne tokie, kokie buna ka tik nuskinti nuo medzio, bet neblogi.111 wrote:Nezinojau ,kad jie taip vadinasi .Mano vaikas vadina juos gelytemis , del rasto .O as isiminusi juos kaip ... http://www.sharonfruit.nl/
Auksciau nurodyta nuoroda radau atsitiktinai , ieskojau informacijos apie maggie kruid , o kadangi visada norisi ir lietuviska pavadinima bei pritaikyma suzinoti , po olandisko ieskau lotynisko, ir tada lotynisko/lietuvisko .Taip lengviausiai susirasti , jei nezinai kaip lietuviskai, prieskoniai ar kiti dominantys dalykai vadinasi
P.s. sie vaisiai ir olandijoje buna neblogi , bet reikia tinkamu laiku ar gera siunta uztikti , bet palei isvaizda ir paciupinejant tikrai neapsimausi , neturi but nei per minksti nei per kieti .O jei ne supermarkete o pas groenteboer , tai isvis dazniausiai geri buna , bet ne pas visus aisku .
Beje, sovietmeciu tos churmos - persimonu niekad nebuvo pardavime pardese. Visada tik turguje. Ir tai tik sssr pietineje dalyje, nuo Tuapse ir per visa Gruzija.
Siaip jau pietuose yra ir skanesniu dalyku, nei churma, bent jau man. Man nepaprastai patinka inžir, bet cia velgi rusiskas pavadinimas. Lietuviskai jis vadinasi figa. Na bet Lietuvoj jo niekad nebuna sviezio, tik dziovintas ir uogiene.
Olandijoje jis buna darzoviu pardese, bet kaina be proto, atrodo 1 vaisiukas kainuoja 1 eura. Kazkada pries 5 metus buvau nusipirkus paragavimui, tai net ispjoviau... Pas turkus turguj nemaciau, bet matyt turkai dar tiek ner nuproteje, kad veziotu inzira, kuris yra valgomas/skanus tik pirmas dvi dienas po jo nuemimo nuo medzio. O nuimt galima tik tada, kai sakele su vaisiais nulinksta zemyn. Esu valgius jo ir Socyje ir Gruzijoje, net dabar silpna daros prisiminus, o juk daug metu praejo...
Beje, is to inziro daro saldainius. Sovietmeciu dauguma pietuose gyvenanciu moteru uzsiimdavo siuo bizniu (nelegaliai) ir pardavinedavo tuos saldainius turguje.
Dabar as aptikau ir recepta, kaip jie daromi. Na nzn ar cia iseitu tokie pat, kokius kazkada valgiau
Грецкие орехи и предварительно распаренную курагу меленько нарезать ножом. Апельсиновую кожуру натереть на мелкой терке и перемешать в тарелке.
Инжир опустить в кастрюлю с кипятком и варить минут 5.
Шоколад растопить в СВЧ, добавить немного сливочного масла, и перелить эту смесь к орехам
Остывший инжир разрезать немного сбоку и начинить его шоколадно-ореховой массой при помощи ложечки.
Притрусить немного какао и поставить в холодильник застывать.
Даже одна такая конфетка способна зарядить позитивом на целый день!
Re: prieskoniai
Pats skaniausias vaisius sviezios figos. Rugpjuti Maroke buna pats ju derlius, galima apsivalgyti. Tiek zalios tiek juodos nuostabaus saldaus skonio Noriu figu!!!!! Greta, kad tave kur, reikejo cia apie jas uzsiminti.
Re: prieskoniai
Joooo, Maroke figos turbut tikrai yra nuostabaus skonio. Na pakentek, rugpjutis jau ne uz kalnu...Zahra wrote:Pats skaniausias vaisius sviezios figos. Rugpjuti Maroke buna pats ju derlius, galima apsivalgyti. Tiek zalios tiek juodos nuostabaus saldaus skonio Noriu figu!!!!! Greta, kad tave kur, reikejo cia apie jas uzsiminti.
Re: prieskoniai
Labai geras puslapis . Gerai, kad Europos sąjunga viską verčia į kelias kalbas.111 wrote:Tiems kas verda , ir nezino prieskoniu pavadinimu olandiskai .Gal pravers.
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... 3:cs&page=