Skanėstas iš baklažanų

Post Reply
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Skanėstas iš baklažanų

Post by Greta »

Amina, auuu, ar tu dar cia?

As pasigaminau baklažanu ikros (koses) ir nutariau pasidalint patyrimu. Gavosi visai skanus patiekalas, nors nedejau daugelio "daliu", kurios nurodytos visuose receptuose: cesnako, ivairiu prieskonininiu zoliu ir pan. Skrandzio problemos man viso to neleidzia naudot, tai jau seniai buvau primirsus baklazanus. Na o siaip keptu as ju nemegstu.

Taigi tam patiekalui reikia 2 vidutinio dydzio baklazanu, 4 vidutinio dydzio morkuciu (ne tu dideliu pašariniu), 2 nedideliu svogunu ir vieno didelio gerai prisirpusio pomidoro. Druskos, aliejaus, margarino Besel dietinio, bent jau as toki naudoju, gal galima bet kuri. Situ kiekiu uztenka 4-5 zmonems geram paragavimui su duona, pvz priespieciams.

Reikia turet dvi keptuves, viena nemaza ir grustuva, kuri dazniausiai naudojam kosei sugrust.

Taigi nuplaunam darzoves. Baklazanus nulupam, pomidora nulupam, smulkiai ji supjaustom, stengiames, kad jo skystis niekur nedingtu. Jo subiniuka ir balta serdi ismetam. Svogunus nulupam ir smulkiai supjaustom, morka sutarkuojam su stambia tarka.

I didziaja keptuve sudedam baklazanus, padruskinam (na daugmaz tiek, kiek bulves, kai kepam ) ir pradedam kepti. Jie praso nemazai aliejaus, priesingu atveju pradeda kaip ir degti prie keptuves. Aliejaus nereikia pilti is karto daug, o po truputi, po truputi dapildyt. Nes po keleto minuciu aliejaus staiga taps perdaug, nes baklazanai prades leist i keptuve savo skysti. Bet cia nieko kito nesugalvosi... Taigi tame skystyje pakepam juos kuri laika, o kai jau beveik iskepe (ju pasidaro 4 kartus maziau, jie sudrimba, ruduoja, t.y. apkepa) - reikia su saukstu išsemt perteklini skysti kiek galima daugiau. Tik nesudziovint, nesukepint ju perdaug. Ir kai visa ta riebu vandeni išsemi - idet sauksteli Becelio, gerai permaisyt.

Tuo paciu metu ant kitos keptuves reik kept ant aliejaus morkas. Jas reik pradet kept veliau nei baklazanus, nes iskepa jos greiciau. Na jas standartiskai apkept (ne iki parudavimo ir ne iki sudziovinimo), o paskui subert ant ju svoguna, viska permaisyt ir truputi pakept ant kuo mazesnio kiekio aliejaus. Jokiu budu svogunui neleist apdziut - paruduot. Kai morkos ir svogunas jau apkepe, jei yra perteklinio aliejaus, ji su saukstu surinkt ir ispilt. Po to i keptuve idet maza sauksteli Becelio, gerai permaisyt ir dar truputi pakept, labai neilgai.

Tuo metu baklazanai jau turi buti iskepe. Ir tada ant ju is karto suberi pakepusias morkas su svogunais. Viska gerai permaisai, ciut ciut pakepi. Tada ant ju ispili smulkiai supjaustyta pomidora. Viska labai gerai išmaisai ir tada pasiimi grustuve ir keptuveje grudi, darai tokia kaip ir kose. Tik aisku nesugrusk i tyre, kazkiek turi likti gabaliukais, nors nezenkliai. Sugrudus truputi pakepi, labai neilgai, dar karta išrenki su saukstu riebalu pertekliu, jei jo yra ir ragauji, t.y. nustatai kiek dar reikia druskos. Jokiu budu neragauk tiesiai is keptuves. Jo skonis suprantamas tik kazkiek pravesus, taigi sauksteli su ta tyre padedi ant lekstutes ir minutele palauki. Tada nustatai ar dar truksta druskos, cia jau pagal skoni. Jei nejauti, kad tikrai skanu - vadinasi truksta druskos. Jei reikia - pasudai , ismaisai. Ir viskas. Suverti viska i lekste ir pastatai atvest. Karštas šis patiekalas neskanus.

Atvesusi gali naudot pagal fantazija. Gali uzdeti ant olandisku silkuciu, gali uzdet ant virtu ryziu ar ant bulviu. Bet as valgau tik su balta duona, nors manau ir su juoda bus skanu.
Tiesiog storai uztepu, pasidarau juodos arbatos ir pimyn.
Qlumpy, itariu, kad zakusonas prie baltosios irgi bus neblogas.:)

Nu vnz labai labai skanu. Likuti sudejau i saldytuva. Kita diena, budamas saltas, patiekalas liko toks pat skanus. Gal net skanesnis.
Tris kartus gaminau ir kas karta skonis vis kitoks. ;)

Manau, kad viskas priklauso kaip nutaikysi darzoviu santyki ir kaip greitai sugebesi kovot su riebalu pertekliumi, kuris neisvengiamas. Be to, priklausys nuo morku ir pomidoro skonio. Galbut ir nuo to, kokio jaunumo-senumo baklazanai. Kai pirksi, ziurek kad zaliosios uodegeles butu stipriai prigludusios prie darzoves, o ne stypsotu atsikisusios. Nes tai rodo jog jie neprinoke.

Jokiu budu nekepk ant alyvuogiu aliejaus. As kepu ant arachisinio.

Na manau cia yra ivairiu variaciju...
Skanaus!
Post Reply