Vairuotojo darbas

Siūlo, ieško darbo
TomasN
Posts: 12
Joined: 2014-07-10, 12:56

Vairuotojo darbas

Post by TomasN »

Sveiki, nesenai atvažiavau į Olandiją tikėdamasis nesunkiai rasti vairuotojo darbą. Kadangi prieš tai dirbau Europoje kaip sunkvežimio vairuotojas tuo tarpu važinėjau ir po Olandija, Belgija, Prancūzija, Italija, Vokietija bei Šveicariją ir kiek teko bendraut su Lietuvių bei Olandų vairuotojais visi dirbantys ar turintis pažįstamų teigia, kad darbą logistikos srityje susirasti vairuotuojui su darbo patirtimi Europoje ir B2 anglų kalbos lygiu nėra problemų. Kadangi čia jau esu savaite ir tikrai karštligiškai bombarduodamas vietines idarbinimo agentūras bei logistikos kompanijas savo Cv bei motyvaciniais laiškais niekaip nesulaukiu teigiamo atsakymo, visur tas pats - "Reikia mokėti Olandų kalbą" . Taigi gal jūs žinot/galit kažką pasiūlyt, kadangi esu čia naujokas ir nesenai nelabai dar žinau į kokias agentūras ar firmas kreiptis dėl šito darbo pobūdžio pasiūlymų ar vietų. Aš gyvenu Hagoje, netoli yra gera perspektyra Rotterdamo uostas, bet kiek teko bandyt agentūrų Rotterdame nesulaukiu atsakymų. Taigi būsiu labai dėkingas jei kas užves mane ant kelio ir kažką nurodys ar pasiūlys, ačiū ir atsiprašau už jūsų sugaištą laiką :)
Qlumpyz
Posts: 1156
Joined: 2010-10-30, 22:55

Re: Vairuotojo darbas

Post by Qlumpyz »

man keista, gal jie be rekomendacijų tiesiog nepasitiki.
Reguliariai (kasdieną) sek darbo vietas per werk.nl tikrai nemažai vietų mačiau.

kitas dalykas kad visi Rytų europiečiai yra sulindę per bendras įmones - schema tokia:
olandas transportininkas nesugebantis konkuruoti išvaro savo olandus į gatvę, tada registruoja bendrą įmonę su kokiu pvz. lenkų Lioliku, atsidaro lenkų firmos filialą Olandijoj ir papigiai priiminėja visokius rumunus, bulgarus, algų nemoka arba moka puse tiek kiek vietiniams. Schemos veikia kaip bitė.

Tai arba per tokius bandyk, arba jei jau legaliai gyveni Hagoje dar ieškokis per vietines firmas, bet dėl darbo nepavydžiu - dirbsi po 70-80 val o rizika už nemiegojimą (jeigu pagaus) darbdavis permes ant tavęs. Turėsi pats su tachografais išsisukinėti.
TomasN
Posts: 12
Joined: 2014-07-10, 12:56

Re: Vairuotojo darbas

Post by TomasN »

Nu neaišku nesuprantu pats irgi. Jo apie šitas schemas žinau, pats dirbau tokioje įmonėje pas belgus, tik va, kad jie nieko nenori mokėt, gyvendamas Olandijoje ar Belgijoje kad ir kokiam fabrike dirbdamas gausi daugiau arba tiek pat per mėnesį negu sėdėdamas fūroj 6-7 savaites po 15-17h per para. Tai pas juos net nėra ką bandyt. Na, jo, gyvenu legaliai, turiu softi numerį ta vadinimą, banko saskaitą, telefoną olandišką. Žodžiu pilnai galiu dirbt Olandijoj tik va,kad pasirodo skelbimų pilnas internetas vairuotojų trūkūmas, tik niekam nereikia jų pasirodo jei nekalbi Olandiškai. Juokingiausia yra kad kalbos reikia logistikos srityje, o antra, kad pas juos net pencininkai kalba angliškai :) Na, ačiū už patarimą, bet kiek mačiau šiandien tam werk.nl irgi vairuotojų skelbimuose reikalauja geros Olandų kalbos įgūdžių :/ Tik, jei isidarbinus normaliai pas Olandą, nemanau, kad reiks perdirbt valandas normalioj firmoj :/
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Vairuotojo darbas

Post by Greta »

Zinoma, olandu kalbos reikia, nezinau kodel taip stebiesi. Cia juk Olandija. Isidarbines vairuotoju zmogus nedirba menulyje ar negyvenamoje saloje. Darbo metu gali tekti spresti problemas su daugybe Olandijos instituciju: policija, greitoji, gaisrininkai, pagalbos linija, draudimas, eiliniai zmones gatveje avarijos metu ir t.t. Kodel olandai turi derintis prie atvykeliu ir kalbet savo salyje uzsienio kalbomis vien todel,kad kazkas sugalvojo pas juos atvaziuot ir isidarbint??? Manau turi buti atvirksciai.
Tikrai nesuprantu tokio poziurio, todel net patart siuo klausimu nelabai norisi... Nelabai graziai atrodo, kai atvykeliai is Rytu Europos nori, kad butent prie ju vietiniai taikytusi. Atvyksta i svetima sali lyg i savo namus! Ir stebisi, kad jie cia negeidziami...

Siaip jau manau, kad priezastis gali gludeti ne tik kalboje, bet neteisingai (neprotingai) surasytoje cv, blogame motyvaciniame laiske ir blogame saves pristatyme darbo agenturoje. Prisistatymas turi vykti pagal olandu mentaliteta, o ne pagal lietuviu. Bet is tavo postu matau, kad save pateiki labai jau lietuviskai. Olandijoje tai vargu ar praeis...
TomasN
Posts: 12
Joined: 2014-07-10, 12:56

Re: Vairuotojo darbas

Post by TomasN »

Greta wrote:Zinoma, olandu kalbos reikia, nezinau kodel taip stebiesi. Cia juk Olandija. Isidarbines vairuotoju zmogus nedirba menulyje ar negyvenamoje saloje. Darbo metu gali tekti spresti problemas su daugybe Olandijos instituciju: policija, greitoji, gaisrininkai, pagalbos linija, draudimas, eiliniai zmones gatveje avarijos metu ir t.t. Kodel olandai turi derintis prie atvykeliu ir kalbet savo salyje uzsienio kalbomis vien todel,kad kazkas sugalvojo pas juos atvaziuot ir isidarbint??? Manau turi buti atvirksciai.
Tikrai nesuprantu tokio poziurio, todel net patart siuo klausimu nelabai norisi... Nelabai graziai atrodo, kai atvykeliai is Rytu Europos nori, kad butent prie ju vietiniai taikytusi. Atvyksta i svetima sali lyg i savo namus! Ir stebisi, kad jie cia negeidziami...

Siaip jau manau, kad priezastis gali gludeti ne tik kalboje, bet neteisingai (neprotingai) surasytoje cv, blogame motyvaciniame laiske ir blogame saves pristatyme darbo agenturoje. Prisistatymas turi vykti pagal olandu mentaliteta, o ne pagal lietuviu. Bet is tavo postu matau, kad save pateiki labai jau lietuviskai. Olandijoje tai vargu ar praeis...
Na visa tai puikiai suprantu panele/ponia Greta, jei neklystu kažkurioje temoje apie vairuotojų darbą, pati minėjot, kad Olandijoje nei Olandiškų teisių nei kalbos pradžioje tikrai nereikia. Tai nelabai suprantu jūsų toki antpuolį ant manęs :) Na, cv aš pateikęs pagal reikalavimus, kokius radau internete, aišku viskas anglų kalbos formate, kas tikriausiai darbdavius iškart ir atbaido.. To aš tikrai nesitikėjau, kad ir mane čia priims išskėstomis rankomis taip pat, bet kaip ir minėjau, nemaniau, kad su B2 anglų kalbos žiniomis nepavyks susirasti jokio darbo su sunkvežimiu. Esmė yra paprasta, kad tokios situacijos kaip Vokietijoje čia nesitkėjau - "Nacionalizmo" ir niekas apie tai net neužsiminė, todėl ir laikiau Olandija gerą šalimi, tolimesnės vairuotojo karieros siekimui. Jei kažkaip netaip patekiau savo mintis tai persiprašau ir tikrai nereikia laikyti neapykantos, o jei turit naudingos informacijos ar patarimų, o iš jūsų postų skaičiaus manau tikrai turit :) Būčiau labai dėkingas jei su manim pasidalintumėt šia informacija ;)
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Vairuotojo darbas

Post by Greta »

TomasN wrote:
Na, cv aš pateikęs pagal reikalavimus, kokius radau internete, aišku viskas anglų kalbos formate, kas tikriausiai darbdavius iškart ir atbaido.. To aš tikrai nesitikėjau, kad ir mane čia priims išskėstomis rankomis taip pat, bet kaip ir minėjau, nemaniau, kad su B2 anglų kalbos žiniomis nepavyks susirasti jokio darbo su sunkvežimiu. Esmė yra paprasta, kad tokios situacijos kaip Vokietijoje čia nesitkėjau - "Nacionalizmo" ir niekas apie tai net neužsiminė, todėl ir laikiau Olandija gerą šalimi, tolimesnės vairuotojo karieros siekimui. Jei kažkaip netaip patekiau savo mintis tai persiprašau ir tikrai nereikia laikyti neapykantos, o jei turit naudingos informacijos ar patarimų, o iš jūsų postų skaičiaus manau tikrai turit :) Būčiau labai dėkingas jei su manim pasidalintumėt šia informacija ;)
Nezinau apie kokia neapykanta tu kalbi, tai labai juokingai skamba. :)

Zodi "nacionalizmas" naudot siuo atveju labai kvaila. Olandai gyvena SAVO SALYJE, kuria susikure savo darbu, kuria kure savo vaikams ir savo anukams. Ir tikrai ja kure ne tau! Mes cia esame sveciu teisemis, bet jei gerai mokame kalba!

Kaltint zmones uz tai,kad jie myli savo sali ir savo kalba, gali tik labai siaurai mastantis zmogus. Juk tuo paciu ir lietuvius galima apvadint visokiausiais vardais vien uz tai, kad jie per amzius puoselejo savo kalba, norejo atkurt nepriklausomybe ir pan.

Pasikartosiu - Olandijoje reikia olandu kalbos. Lygiai taip, kaip Vokietijoje reikia vokieciu, Lietuvoje - lietuviu, Ispanijoje - ispanu ir t.t.
Noras sutrint kazkurios tautos nacionalinius bruozus yra tiesiog barbarizmas.

Zinoma, cv ir motyvacini reikia surasyt olandu kalba, bet dideliu pliusu tai neduos, jei nera olandu kalbos ziniu.
Nezinau kokios tu nori informacijos ir patarimu. Parasyk konkreciai, jei zinosiu - atsakysiu.

Tik manau, kad jei tu nemoki olandu, tai visi mano patarimai bus beverciai.
Galbut pries kazkiek tai metu ir butu buve galima isidarbint vairuotoju su minimaliomis olandu ziniomis. Bet masiškai plustant emigrantams is Rytu Europos, taisykles dabar yra grieztesnes. Juolab, kad olandai isitikino, kad zmones, priimti i darba be olandu, tos olandu neismoksta ir per 3-4 metus, nes jie neturi motyvacijos... O bekalbiai sukelia problemu kolektyve, sukelia problemu patys sau... Nes gyvenimas neapsiriboja vien darbu.

Taigi mano patarimas butu tik toks: jei esi jaunas, sveikas ir be šeimos - bandyk gauti jav darbo viza arba emigracine Kanados viza. Jeigu neturi teistumo, turi bent vidurini isilavinima, laisvai kalbi angliskai ir paskutinius 5 metus dirbai vairuotoju - turi šansu gaut Kanados emigracine viza. Bet tai daryt gali tik Lietuvoje.
JAV darbo viza Lietuvoje galima nusipirkt. Nezinau pas ka ir uz kiek, bet zmones randa kanalus. Galima net zaliaja korta nusipirkt, bet ji brangi. Jei nusipirktum metine darbo viza ir labai gerai save parodytum per metus, tai ten vietoje tau viza pratestu dar metams, paskui dar metams...

Antras patarimas - kol kas padirbek ten, kur priima su anglu kalba, pvz Anglijoje. Nors ten aisku kitos problemos - vairavimas kairiaja kelio puse... Bet jei padirbetum kazkur kitur, tai per metus pramoktum olandu kalba (jei kasdien ja kaltum) tiek, kiek uztektu isidarbint vairuotoju Olandijoje.
Zinoma, jei taves nedomina nei Olandija nei olandu kalba, o tik galimybe kazkur, bet kur, kad ir Olandijoje, dirbti ir uzsidirbti pinigu, tai Olandija tikrai ne variantas...
Be kalbos dideliu babkiu neuzsidirbsi, nes darba be kalbos gali gaut tik zemes ukyje... Net jei gautum vairuotojo darba, tau moketu 50% maziau nei vietiniams ir 30% maziau nei tiems emigrantams, kurie moka kalba.
Na gal dar gali gaut darba kazkuriuose fabrikuose/distribuciniuose centruose, bet tiesiogiai i juos neisidarbinsi, turi buti atsiustas kazkokios lietuviu ar lenku agenturos. Nieks nenori atsakomybes ir vargo su nemokanciu vietines kalbos. Bet ir tuose fabrikuose gausi tik tiek, kad susitaupyt gerai porai batu... Nzn ar del to verta guldyt sveikata fabrike.

Daugiau nezinau ka galeciau patart. Kaip jau sakiau nezinau kokio patarimo tu lauki. Ir abejoju ar tau tikrai jo reikia. Jei jau esi Olandijoje, turi kur gyvent ir is ko gyvent kol ieskai darbo, vadinasi yra zmoniu, kurie tau gali viska patart ir padet.
TomasN
Posts: 12
Joined: 2014-07-10, 12:56

Re: Vairuotojo darbas

Post by TomasN »

Na, o man taip pat juokinga, kad žmogus prieštarauja, savo paties nuomonei, jei sunku prisimint visada galima padėt ir be įžeidinėjimų apie jo mąstymą ir t.t. :) Nuoroda priminimui Na, o kas liečia, Olandų kalbą tai nemanau, kad dauguma čia atvažiavusių taip pat ir jūs mokėjote kalbėt Olandiškai. Bet nesvarbu, sakykim nieko nebuvo ;) Na, taip Amerikoje tikrai daugiau galimybių, bet netaip lengva ten pakliūt, kad ir su nusipirkta korta gali turėt nemažai problemų. Na ačiū bent už tokia informaciją, gavau tikrai keleta, gerų pastebėjimų ir kai kuriuos manau tikrai panaudosiu. Na, taip dėl to, kad atvažiavau čia pas kažką gyvent tai esi teisi, o iš ko taip pat kažkuriam laikui turiu santaupų, o dėl patarimų taip pat, bet juk niekada nepamaišys ilgiau gyvenančio ir daugiau patirties turinčio žmogaus nuomonė ;)
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Vairuotojo darbas

Post by Greta »

Na gal kai kurie zmones ir atvaziuoja be olandu kalbos, bet jie pradeda butent nuo to, kad mokosi kalba.

O tie, kurie atvaziuoja be olandu kalbos tik laikinai padirbet, tai jau turi kazkokia sutarti del darbo. Ir jie dirba ten, kur tikrai kalbos nereikia - prie kokio nors konvejerio mesos fabrike ar programuotojais ar kokius nors projektus daro, kur reikia tik anglu kalbos ir priedo dauguma dar dirba distanciniu budu. Bet ir tie po kokiu metu jau susikalba olandiskai.

Zinoma, logistikos srityje pries 10 metu dar galejai rast darba tik su anglu ir pries metus dar galejai rasti, bet jau sunkiau. Dabar vargu ar pavyks rasti, nes nuo siu metu pradzios yra vyriausybes nutarimas del olandu kalbos ir darbdaviai baudu nenori moketi.

Kai zmones pasiskaito senu postu ir galvoja, kad gyvenimas stovi vietoje lyg akmuo, tai ka jau cia padarysi... ;)
Qlumpyz
Posts: 1156
Joined: 2010-10-30, 22:55

Re: Vairuotojo darbas

Post by Qlumpyz »

Jūs praleidžiate gal būt pagrindinį momentą - Kodėl olandų kalba tiek vertinama ir paklausi įsidarbinant.
Tai ne tik dėl funkcionalumo ir gebėjimo konversuoti su kolegomis (su klientais bendraut alochtonų apskritai nieks nepriima).
Yra dar povandeninis interesas, kurio plika akimi nepastebėsi, bet ilgainiui jis išlenda.
Tai yra lojalumo garantija.
Joks darbdavys (ypač šiais kritiniais laikais) nenori neperspektyvių darbuotojų, o nori iš karto gerų.
Kalbos mokėjimas yra tarsi garantija, kad žmogus nenumos į viską lengva ranka ir neišvyks į užsienį.
Jeigu būtų taip, tai visas apmokymas iškeliautų, tai ir visas įdirbis ir Olandijos investicijos į tą žmogų.
Darbdaviams labai svarbu kad jūs liksite šalyje ir geriausiai - liksite pas juos.
Aišku tokių garantijų niekas nenori duoti darbdaviui, bet tai deklaruoti yra būtina!
Nepamirškite bet kokiame darbe karts nuo karto pabrėžti kaip jums gerai Olandijoj, kaip jūs gerai įsikurėte o ateity žadate įsikurti dar geriau, kaip jūs matote save dirbantį šioj vietoj iki pat pensijos ir t.t. ir panašiai.
Olandų kalbos mokėjimas kiekvienam darbdaviui tarsi įrodymas, kad jūsų ketinimai čia likti yra rimti!
TomasN
Posts: 12
Joined: 2014-07-10, 12:56

Re: Vairuotojo darbas

Post by TomasN »

Qlumpyz wrote:Jūs praleidžiate gal būt pagrindinį momentą - Kodėl olandų kalba tiek vertinama ir paklausi įsidarbinant.
Tai ne tik dėl funkcionalumo ir gebėjimo konversuoti su kolegomis (su klientais bendraut alochtonų apskritai nieks nepriima).
Yra dar povandeninis interesas, kurio plika akimi nepastebėsi, bet ilgainiui jis išlenda.
Tai yra lojalumo garantija.
Joks darbdavys (ypač šiais kritiniais laikais) nenori neperspektyvių darbuotojų, o nori iš karto gerų.
Kalbos mokėjimas yra tarsi garantija, kad žmogus nenumos į viską lengva ranka ir neišvyks į užsienį.
Jeigu būtų taip, tai visas apmokymas iškeliautų, tai ir visas įdirbis ir Olandijos investicijos į tą žmogų.
Darbdaviams labai svarbu kad jūs liksite šalyje ir geriausiai - liksite pas juos.
Aišku tokių garantijų niekas nenori duoti darbdaviui, bet tai deklaruoti yra būtina!
Nepamirškite bet kokiame darbe karts nuo karto pabrėžti kaip jums gerai Olandijoj, kaip jūs gerai įsikurėte o ateity žadate įsikurti dar geriau, kaip jūs matote save dirbantį šioj vietoj iki pat pensijos ir t.t. ir panašiai.
Olandų kalbos mokėjimas kiekvienam darbdaviui tarsi įrodymas, kad jūsų ketinimai čia likti yra rimti!
Aišku, ačiū už išsamų paaiškinimą bei patarimus :) Daugumą jų tikrai panaudosiu, nes planuoju čia apsistoti keleriems metams, o gal net ir ilgiau. ;)
Post Reply