Regisracija IND

Čia galite pasidalinti gyvenimiška patirtimi, teisiniais, socialiniais klausimais (įstatymai, pašalpos, pilietybė) ir panašiai.
Post Reply
astute
Posts: 2
Joined: 2013-08-21, 18:43

Regisracija IND

Post by astute »

Sveiki Olandijos lietuviai,noreciau daugiau suzinot apie registracija IND,ar yra kokie mokesciai uz registracija ar veliau po jos? kokie reikalingi dokumentai registruojantis ir kokios minialios butinos pajamos?Gal kas neseniai tvarketes sita reikala,prasau,pasidalinkit patirtim.Aciukas.
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Regisracija IND

Post by Greta »

Ar turi galvoj, kad nori paprasyt Imigracines tarnybos nuolatinio leidimo cia gyvent ir gaut gyventojo kortele - ID ?

Na cia nieko sudetingo nera, viska turi tvarkyt per savivaldybe, kur esi priregistruota. Reikes gimimo liudijimo su apostile, paso, registracijos pazymejimo, dvi fotkes, darytos tik Olandijoj. Reikes uzpildyt anketa. Na ir reikes sumoket uz kortele (is anksto). Kazkada buvo apie 28 eurus, dabar gal jau daugiau.

Tavo atlyginimo dydis neturi reiksmes. Jei nedirbi - irasysi i anketa, kad esi ekonomiskai neaktyvi. Tokiu atveju reikia irasyti partnerio, kuris tave islaiko, duomenis. Partneris gali buti ir neoficialus.
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Regisracija IND

Post by Greta »

Ojej, dabar jau 150 euru kainuoja tas verblijfsvergunning. Seniai neziurinejau ju puslapio, ten viskas dabar taip nuslifuota, sureguliuota. Prie 9 metus visi valdininkai buvo lyg zuvys ant krantos ismestos,kas liete tas is Briuselio numestas taisykles del emigrantu. Dabar ir patys olandai ziuriu papildomai prikure visokiu regeliu. :clap:

http://kdw.ind.nl/Dialog.aspx?knowledge ... andBlijven
User avatar
Coollux
Posts: 57
Joined: 2010-12-29, 16:52
Location: Eindhoven

Re: Regisracija IND

Post by Coollux »

Aš tvarkiausi IND registraciją 2012 m. sausį. Jokių ID kortelių niekas nedavė, tik įklijavo Verblijfsvergunning lipduką į pasą (atrodo panašiai kaip viza, per visą psl., su termoantspaudu). Jis galioja neribotą laiką, tik pasibaigus paso galiojimo laikui reikės ateiti į naują pasą įsiklijuoti seno lipduko naują kopiją.
Ėjau su nepilnamete dukra, mums viską sutvarkė maždaug per pusvalandį. Viską padarė nemokamai. Reikėjo pasų, gimimo liudijimų A formos (apostilių jokių nebereikia, Lietuvoje galima išsiimti gimimo liudijimo europinę A formą, kurioje informacija surašyta visomis Europos kalbomis, civilinės metrikacijos skyriuje dokumentą išimti gali pats asmuo arba vienas iš jo tėvų, kaina tuomet buvo 20 litų), darbo sutarties (nes tai buvo mano pasilikimo Olandijoje priežastis), registracijos gemeentėje įrodymo.
Beje, tuo metu dar turėjau tik terminuotą darbo sutartį 6 mėnesiams, tad IND darbuotojas šiek tiek abejojo, ar gali išduoti leidimą su tokia trumpa perspektyva, minėjo, kad ES piliečiams nėra termino per kiek laiko jie turi prisiregistruoti nuo atvykimo į Olandiją momento, tad atseit galiu laisvai ateiti ir tada, kai pratęs sutartį ilgesniam laikui. Bet vis del to nuėjo pasitarti su kolega, ir tuomet viskas išsisprendė teigiamai, lipduką įklijavo iškart :)

Štai informacija iš IND puslapio:

Verblijf voor langer dan 3 maanden

Personen met de nationaliteit van een EU- of EER-lidstaat of Zwitserland die langer dan 3 maanden in Nederland willen verblijven moeten zich laten registreren bij de IND als burger van de Unie. Voor Bulgaren, Roemenen en Kroaten geldt nog een andere procedure. Zie hiervoor de overgangsregeling Bulgaren, Roemenen en Kroaten.
Nadat een EU-onderdaan zich heeft ingeschreven bij de gemeente (registratie in de GBA) moet hij zich bij de IND laten registreren. Hij dient hiervoor een afspraak te maken met het IND-loket in zijn regio. Dat kan telefonisch via 0900 1234561 (€ 0,10 p.m.). Als bewijs van registratie krijgt hij een bewijs van rechtmatig verblijf (sticker) in het paspoort.

(Laisvas) vertimas:

GYVENIMAS ŠALYJE ILGIAU NEI 3 MĖNESIUS

Asmenys, turintys ES arba EEB šalies-narės arba Šveicarijos pilietybę ir norintys Nyderlanduose likti ilgesniam nei 3 mėnesių laikotarpiui turi užsiregistruoti IND kaip Sąjungos piliečiai. Bulgarams, rumunams ir kroatams galioja kita procedūra. Žr. pereinamąsias taisykles bulgarams, rumunams ir kroatams.
ES piliečiai, užsiregistravę savivaldybėje (registracija Savivaldybės asmens duomenų administravimo bazėje) turi užsiregistruoti Imigracijos ir natūralizacijos tarnyboje (IND). Tam reikia susitarti dėl atvykimo laiko esamo regiono IND skyriuje. Tai galima padaryti telefonu 0900 1234561 (€ 0,10/min.). Kaip registracijos įrodymą asmuo gauna teisėto gyvenimo įrodymą (lipduką) pase.

-----------
Pragyvenus 5 metus, galima (bet nebūtina) prašyti nuolatinio leidimo gyventi:

Mogelijkheden na 5 jaar verblijf in Nederland

Na een ononderbroken legaal verblijf van 5 jaar in Nederland kunnen EU-onderdanen een verblijfsdocument voor duurzaam verblijf aanvragen. Het is niet verplicht om een verblijfsdocument duurzaam verblijf aan te vragen.

GALIMYBĖS PRAGYVENUS 5 METUS NYDERLANDUOSE

Penkerius metus be pertraukos teisėtai pragyvenę Nyderlanduose ES piliečiai gali kreiptis dėl nuolatinio leidimo gyventi šalyje. Kreiptis dėl nuolatinio leidimo gyventi šalyje nėra būtina.
astute
Posts: 2
Joined: 2013-08-21, 18:43

Re: Regisracija IND

Post by astute »

Aciu uz informacija,dabar viskas aiskiau :D
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Regisracija IND

Post by Greta »

Lipdukai tinka tik tokiu atveju, jei nesiruosi ilgiau Olandijoje pasilikt, nesiruosi gero ir pastovaus darbo ieskot, nesiruosi pilietybes prasyt ir pan.

Jokiu pastoviu lipduku nesu macius ir nesu apie juos net girdejus. Jei pamatyciau apie tai parasyta ministerijos puslapyje, tada gal patikeciau. Lipdukai klijuojami max 3 – 6 men ir tik studentams gali iklijuot kasmet nauja lipduka – 12 men, kol baigs studijas. Zinoma, gali koks nors avinas savivaldybej ir uzrasyt ant lipduko,kad jis galioja 100 metu. Bet teiseta tai nebus.

Nzn ka ten kalba vienoj ar kitoj gementej, jie gali bet ka pasakyt ir bet ka daryt. Nes jokiu istatymu jie beveik nezino. Arba samoningai emigrantus klaidina! Nes zmogu, kuris turi verblijfsvergunning jau beveik neimanoma deportuot uz koki nors prasizengima, aisku, jei tai ne kriminalinis nusikaltimas. O neturinti, gyvenanti su lipduku – gali deportuot per 24 val. Uztenka pvz vien itarimo (kaimynu skundo!), kad uzsiimi nakotiku prekyba.

Ir kas visu svarbiausia, jei turit tik lipduka, visada gali kilt problemu del isirasymo i valstybine darbo birza, ir del pasalpu gavimo. Invaliduma is vis neimanoma apiformint, jei kas atsitiktu ir neturetumet verblijfsvergunning, o tik lipduka.

Reikia zinot ko butent tau reikia, isiprintint istatymu kopijas ir nestis juos kai eini kalbet i gemente. Ne gemente jums turi sakyt ko jums reikia ar nereikia ir ka jie duos ar neduos. TAI JUS TURIT SAKYT GEMENTEI KO JUMS REIKIA, BAKSNOT I ISTATYMUS IR REIKALAUT, KAD VISKA TVARKYTU TAIP,KAIP JUMS REIKIA!!! Gemente nesprendzia nieko. Tik vaidina,kad turi daug galiu. Na zinoma, gemente kazkokias ten pasalpas irgi savo ruoztu dalina, uz kalbos kursus apmoka. Bet tai ir visa ju nauda.
Ir nepamirskit is gementes isireikalaut apmokejima uz kalbos kursus. Jie gali sumoket ES pilieciui uz kursus apie 6000 euru.

Beje, jei gyvenat ne nuosaliam kaime, o dideliam mieste, tai jums gementes verblijfsvergunning klausimu ne nereik. Jus galit nueit i IND skyriu ir ten patys uzsakyt verblijfsvergunning. Bet tai reikia padaryt per pirmas dvi savaites. Jei 2 savaites jau praejo – prasyma reikia pateikti per gemente. Na galit aisku pabandyt ir tiesiogiai nueit, matysit kas bus. Svarbiausia – nieko niekur nebijokit. Jei nemokat anglu, tai veskites kartu zmogu, kuris gerai kalba olandu ar anglu kalba, nes pirstais nepavyks susirodyt.

Na aankomst in Nederland kunt u binnen 2 weken uw verblijfsdocument ophalen bij de IND. Hiervoor hoeft u geen aanvraag in te dienen. U moet het verblijfsdocument zelf ophalen bij een IND-loket. Voor het ophalen van uw document hoeft u geen afspraak te maken. U of uw referent ontvangt tijdig meer informatie over waar u het document kunt ophalen en welke papieren u moet meenemen.

Ir, beje, ka jus vadinat ID?
ID - asmens tapatybes kortele, kuri vadinasi verblijfsvergunning, kol jus neturit pilietybes. Kai turit pilietybe, ja irgi reikia turet ir ji vadinasi ID. Sita verblijfsvergunning gali isduot 2-3 metams, o gali isduot ir 5 metams is karto, cia jau kaip jiems uzeis.

Ir nezinau kam prasyti nuolatinio gyventojo verblijfsvergunning, kai pragyvenat Olandijoje 5 metus? Tada reikia prasyt pilietybes, o ne vel tik leidimo gyvent – verblijfsvergunning.

Vreemdelingen die langer dan 3 maanden in Nederland willen verblijven, hebben een verblijfsvergunning nodig.
U moet een verblijfsvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland.


Nepamirskit,kad pilietybes galit prasyt suejus 5 metams nuo registracijos dienos, o ne 5 metams nuo verblijfsvergunning isdavimo dienos.

Pirmas Verblijfsvergunning jums kainuos 42 eurai, o po 5 metu, jei prasysit nuolatinio, tada reikes uzmoket 150 euru. Na jei bus isduotas 3 metams, tada teks dar viena uzprasyt 2 metams ir tas sekantis irgi kainuos 42 eurai.


Verblijfsdocument duurzaam verblijf voor burgers van de Unie en hun familieleden - €42
Vernieuwen verblijfsdocument voor burgers van de Unie en hun familieleden - €42
Verblijfsvergunning onbepaalde tijd EG langdurig ingezetenen - €150



http://www.ind.nl/Klant-informatie/lege ... fault.aspx

Po 5 metu turesit islaikyt valstybini kalbos egza, jei noresit prasyt pilietybes. Egzai yra dvieju pakopu. Vienas tikrai labai nesunkus. Tas, kuris aukstesnio lygio, tikrai gana sudetingas, bet neverta butent ji laikyt. Jei jus stosit i univerke ar ieskosit gero darbo, niekas niekad ne nepaklaus kuri is tu egzu jus laiket. Bus ziurima tik kaip mokat olandu kalba.
Tie egzai nebrangus, kiek prisimenu as mokejau 90 euru. Na dabar viskas aisku brangiau…

Beje, egzamina ne po 5 metu reikia eit laikyt, jei norit kuo greiciau gaut pilietybe, o po 4 metu. Nes labai ilgai tesiasi kol jie atsiuncia atsakyma ar islaiket egzus. (Reikia laikyti 4 egzus, po du per du kartus.) Paskui dar ilgiau tesiasi kol atsiuncia diploma, gali uztrukt ir 3-4 menesius. Ir beje, galit kazkurio is 4 egzu neislaikyt. Taigi vel teks ji perlaikyt. (Kiti 3 tuo atveju uzsiskaito.) Ir, beje, kai uzsimanysit tuos egzus laikyt, tai reikes eilej pastovet, nenueisit laikyt kada uzsimanes. O jei perlaikyt reikes – vel eile.

Beje, jei norit gaut pilietybe, prasykit jos is karto,kai sueina 5 metai nuo registracijos dienos. Jei is pradziu uzprasysit pastovaus Verblijfsvergunning, o po keleto metu persigalvosit ir paprasysit pilietybes, yra tikimybe 50%, kad pilietybes negausit.

Olandijoje viskas vyksta gana lengvai ir paprastai, jei atvyksti gerai zinodamas ko nori, jau zinodamas ju taisykles ir staigiai viska tvarkaisi. O jei tempi guma ir nesuvoki nei ko nori, nei kur papuolei, nei ko verta ko neverta daryt – nieko ir negausi.

Beje, jei norit turet kazkokia kita pavarde, pvz be lietuviskos galunes ar dar kazkas, kazkoki kitoki varda, tai viska susitvarkykit Lietuvoje! Ten dar imanoma viska pasikaitaliot, sumokant babkes. Olandijoje nors istatymai tai ir leidzia, bet realiai to padaryt beveik neimanoma, o emigrantams is vis neimanoma. Ir visos pasakos, kad gaunant pilietybe tai imanoma – yra tik pasakos.

Be to, dabar visur rasineja, kad turesit sumoket uz naturalizacijos procesa apie 800 euru. Bet tai gryna apgaule ! Kai jus lankot kalbos kursus, ten jus praeinat visa ta “naturalizacija”, savotiskus atvykelio kursus. Juos gaunat bet kuriuose kalbos kursuose! Ir jei kursuose pasieksit 3 lygi ir turesit apie tai pazyma, JOKIU PAPILDOMU BABKIU uz naturalizacija nereiks moket. Su sita pazyma galit spaust laikyt valstybini kalbos egza, daugiau nieko nereik. O kai ta egza islaikysit ir gausit diploma, tai galit su tuo diplomu lekt prasyt pilietybes.

Trys svarbiausi popieriai del pilietybes gavimo: registracijos pazyma, is kurios matos,kad jus cia registruotas 5 metai, Verblijfsvergunning, kuris irodo,kad jus uzsiregistraves IND ir visada turejot rimtu ketinimu del pasilikimo sioje salyje, valstybinio kalbos egzo diplomas.
User avatar
Coollux
Posts: 57
Joined: 2010-12-29, 16:52
Location: Eindhoven

Re: Regisracija IND

Post by Coollux »

Greta, tai ką tu rašai - lietuviams nebegalioja. "Vreemdelingen" vadinasi iš už ES ribų atvykę asmenys.

Tame pačiame IND tinklapyje, į kurį tu duodi nuorodą, aiškiai viskas išdėstyta apie neriboto galiojimo ir nemokamus lipdukus ES piliečiams:

http://www.ind.nl/Klant-informatie/Documents/6005.pdf

O kas dėl pilietybės prašymo, tos dalies nekomentuosiu, nes nesu susidūrusi.
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: Regisracija IND

Post by Greta »

Coollux wrote:Greta, tai ką tu rašai - lietuviams nebegalioja. "Vreemdelingen" vadinasi iš už ES ribų atvykę asmenys.

Tame pačiame IND tinklapyje, į kurį tu duodi nuorodą, aiškiai viskas išdėstyta apie neriboto galiojimo ir nemokamus lipdukus ES piliečiams:

http://www.ind.nl/Klant-informatie/Documents/6005.pdf

O kas dėl pilietybės prašymo, tos dalies nekomentuosiu, nes nesu susidūrusi.
Aaaaa, gali buti, kad nebegalioja. As tik zvilgtelejau ir pamaniau, kad viskas taip like. Nes su manim buvo viskas butent taip. Na bet praejo 9 metai, taigi gal dabar ir lipdukais galima apsieit....................... :silent:

Tada gal ir su pilietybes tvarkymu viskas vyksta kitaip, gal kazkas prifanazuota baisiau, o gal kaip tik paprasciau. Nors kita vertus as taip paprastai gavau ta pilietybe, kad paprasciau vargu ar gali buti.

Sudetingiau buvo tik ta popieriu gaut i letenas, ant kurio buvo surasyta jog man suteikta pilietybe. :think: Jis gulejo savivaldybej (ten tie popieriai atsiunciami is ministerijos) ir reikejo laukt beveik du menesius kol susirinks musu gementej daugiau tokiu naujai iskeptu pilieciu. Tada gementej daroma svente, iskilmingoj aplinkoj burgameisteris ta popieriu iteikia. :mrgreen: Tauskia kazkokias nesamones, sveikina, kazkokia dovana iteikia, roziu puokste.
Pagrindine dovana - Olandijos veliava. :lol: Su visu kotu. :lol: :clap:

Zinoma, kitoj gementej gal viskas kitaip. Gal ir musiskej dabar jau kitaip. Igruda popieriu i dantis, kai tik jis ateina ir sudie. ;)
Post Reply