NL privalumai ir trukumai

Čia galima plepėti apie viską. Tik diskusijoms, kurios netinka į kitas temas.
Post Reply
Klevas
Posts: 781
Joined: 2012-05-30, 10:37

NL privalumai ir trukumai

Post by Klevas »

Na kol kas Olandija man tai salis, i kuria vaziuoju apsipirkt idomesniu produktu, praleisti laisvalaiki ar tiesiog vaziuojant i darba reikia kirsti dali jos teritorijos (gal 10km).
Kadangi tai nedidele salis tai verta pa;yginti ja su kitomis, i kuriose lietuviai turi interesu.
UK, Norvegija, Vokietija, Svedija na gal dar Danija.

Taigi pliusai:
1. Galima visur susikalbet angliskai net ir darbe dirbti temokant anglu. (yra darbu kur ir DE taip galima, bet NL tikrai daugiau tokiu galimybiu. Darbdavys jei protingas supras, kad normalus zmogus negali moket mazos salies kalbos nezinodamas ateities) (geriau nei DE)
2. Pakankamai svaru (geriau nei DE ir kur kas geriau nei UK
3. Tolerantiskumas
4. Puiki geografine padetis (=DE, ir geresne nei DK,SE,NO,UK)

Minusai:
1. Brangu, ypac gyvenamas plotas (Tai yra zymiai blogiau nei DE)
2. Gyvena visi susigrude ( ko gero blogiausia valstybe tuo atzvilgiu)
3. Dideli mokesciai, (zymiai blogiau nei UK ir blogiau nei DE)
4. Kamsciai, parkingo problemos, (blogiau nei DE)
5. Gyventojai skupus ir nelabai draugiski (ko gero blogiausia nei kitur)
6 Nedidele salis tai ir visokios nepamatuotos ambicijos, provincialumas, istatymu ignoravimas teikiant pirmenybe subjektyvistinem nuostatom (vel ko gero blogiausia)
7. Daug neeuropietiskos kolturos atstovu (na kaip UK ko gero, blogiau nei DE)

Ka dar galit pridet ar pataisyt?
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by Greta »

Klevas wrote: .............Kadangi tai nedidele salis tai verta pa;yginti ja su kitomis, i kuriose lietuviai turi interesu.
.................Ka dar galit pridet ar pataisyt?
Pataisyti?
Gal reiketu vartot kazkoki kitoki zodi. Kam tave taisyt, jei tu rasai savo nuomone, turi butent tokia patirti?

Tiesiog gal galima pasakyt taip: nesutinku su tuo ir tuo ir anuo del to,kad turiu kitokia patirti... Arba pritariu tam ir anam.

Pliusai.

Nesutinku su tuo,kad cia yra idomesniu produktu. Jau nezinau su kuo reik lygint,kad cia rast idomuma. :think: :eh:

Nesutinku, kad visur galima susikalbet angliskai. Ne neisivaizduoju kur galima dirbt be olandu kalbos, jei kasdien reikia bendraut su klientais (olandais) ar kolegomis (olandais). Nebent esi kompiuterastas ar sportininkas. Na ir jeigu dirbi pagal sutartis kaip laisvai samdomas, pvz darai kokius nors projektus, bet cia jau beveik nera bendravimo su kolegomis, kai kuriu net nepazisti. ;)
Na zinoma gal galima dirbt pas ukininka be jokios kalbos, gal ir gamyklose galima dirbt nzn, as del tu darbininkisku darbu nelabai isivaizduoju kaip ten yra su kalba.

Tolerantiskumas? Cha cha cha! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Atmerk akis!

O kas mums is tos ju geografines padeties? ;)

Minusai.

Pilnai sutinku su 1, 3, 5 ir 6.

Del penkto, tai man is principo dzin.

Nesutinku del 2 punkto - ne visi gyvena susigrude, labai daug zmoniu gyvena nuomuotose (socialiniuose) eengezinswoning butuose, t.y. turi 4-5 kambariu buta per 2-3 aukstus, o seima kaip taisykle is 3-4 asmenu. Prie tokio buto visada yra ir pakankamo dydzio kiemas.
Na taip, kaimeliai cia viens prie kito ir juose erdves mazoka. Bet jei ziuret pagal gyventoju tankuma 1 kv km, tai pasaulyje yra saliu,kurios net 3 kartus lenkia Olandija.
Beje, yra ir tokiu kaimeliu, kuriuose erdves pakanka ir zalumos labai daug.

Nesutinku del 4 punkto, nes ne visur tie kamsciai, tik aplink didmiescius ir juose.Parkingo problemos taip pat tik didmiesciuose ir tai dar ne visur. Pvz Utrechte bet kada ir bet kur randu vieta maskei.Reikia tiesiog zinot vietas.

Punktas 7 - olandams nera skirtumo ar emigrantas is Afrikos ar is Sovietinio lagerio. Nes kultura visvien skiriasi kaip diena ir naktis. Tai mums is pradziu atrodo,kad lietuviai beveik niekuo nesiskiria nuo olandu, jei aisku imt dora olanda ir dora lietuvi. Bet kai pagyvensi cia 7-8 metus, tada suvoksi, kad lietuvis ir olandas skiriasi lygiai taip pat kaip Marsas ir Zeme. Nepasakysiu kuris geresnis: lietuvis ar olandas. Manau abu vienodai geri ir vienodai blogi. Bet skirtingi nepaprastai.
Beje, kuo geriau kalbesi olandiskai, tuo blogiau tave supras kaip zmogu ir tuo labiau ziures i tave kaip i raksti subinej! Nes tu NIEKAD nekalbesi taip,kaip kalba jie! Tu kalbesi olandiskai kaip lietuvis! Ir kuo geriau kalbesi, tuo geriau olandai matys koks tu svetimas, koks tu keistas, kaip tu keistai galvoji,kaip tu keistai samprotauji, kvailai darai, keistai sprendi ir t.t. ir be galo.
Visa tai mes negreit perkandam, nes olandai daug kalba, bet apie nieka. Jie neatsiveria, neatvirauja ir neleidzia ju suprast. O mes,kai tik pramokstam olandu kalba, tai ir varom kaip tarskynes: bla, bla, bla... Tuo darom sau meskos paslauga.
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by Greta »

Prideti galiu dar si ta.

Minusai.


1. Man labai nepatinka olandu proto ribotumas. Galbut tai ju konservatyvumas, gal tos ju taisykles, gal dar kazkas... Geriausia tai matosi ju architekturoje. Neimkim tu prakeiktu statiniu is stiklo ir betono, kurie statomi dabar visame pasaulyje. Paimkime paprasta statyba, eilinius butus zmonems. Na gerai, kai state pries 30 metu su visokiom galerijom, stiklinem lauko durim, skyle duryse pastui, sujungtais balkonais, mazomis laiptu aikstelemis ir mazomis virtuvelemis, kai butas 60-70 kv metru, tada dar tiek to. Bet kai dabar nauji namai pastatyti taip absurdiskai, tai ner zinios ka galvot.
O jei tai eengezinswoning, tai kiemai butinai be tvoru, viena lango puse is vis neatsidaro ir nzn kaip nuvalyt 2 ir 3 aukste, orlaidziu nera, ta skyle virsuje, kuri imituoja orlaide per pora metu pasidaro kaip kaminas, isejimas i kiema aisku is salono, koridoriuko daznai nera jokio, ieini tiesiai i salona, vamzdynai suprojektuoti taip,kad kol karstas vanduo prades teket antram aukste - busi isleides tris kibirus vandens... Palepeje yra langelis, bet ji atidarinet sunku, kas karta reikia lipt ant taburetes ar kopeciu. Palepe visada su slaitiniu stogu ir tokios kokybes, kad vasara ten t pakyla iki 40 ir ijungt skalbiniu dziovykle darosi pavojinga, nes toji pati kaista iki pamisimo.

Gauna zmogelis toki busta ir pradeda statyt barikadas.... Pirmiausia pasistato auksta tvora nuo kaimynu ir butinai is baisu kiauliu gardui tinkanciu lentu, nes jos pigiausios. Paskui su lipucke kaip cigonai apklijuoja visas stiklines duris ar kabina ant ju skudurus, kurios matyt turetu vadintis uzuolaidom. Tada ant skyles duryje kabina is lauko pasto dezute (retai) ar is vidaus paprasta maisa, kad tik per ta skyle kas nors nepaziuretu. :mrgreen:
Kas gyvena name su galerija per visa auksta, tie kabina ant tu langu, kurie iseina i galerija, zaliuzes, o ant tu zaliuziu grotas !!!!!!

Ir jau bijau net kalbet apie tu namu isvaizda is isores. Daugelyje kaimu pastatai tamsiu plytu, barakines isvaizdos, viskas taip vienoda ir nyku, kad atrodo patekai i kazkoki kaimeli kazkur Tolimuosiuose Rytuose Rusijoje, kazkur Usurijsko rajone netoli Vladivostoko.... Brrrrrrr..... :o

Taigi namai statomi ne siuolaikiniams zmonems.


2. Truksta paprasto, pigaus serviso. Dauguma daiktu nera kur suremontuot, o jei rasi kur, kaina bus tokia, kad tikrai geriau eisi nauja pirkt. Bet tai ne visada geriausia ir pigiausia iseitis.
Jei pvz nusipirkai baldus, tai ju surinkimas yra tavo galvos skausmas, nes tikrai nerasi baldu surinkejo ir parde niekad nepasiulys tokios paslaugos. Taigi pries perkant galvokit ar patys sugebesit ta ar ana sustatyt.

3. Parduodant preke cia nera iprocio patikrint jos veikima, tu negali gaut jokiu instrukciju del naudojimosi. Dazniausiai sumoki uz daikta, ji tau atveza po keleto dienu, o jei brokas, tai suk galva kaip nubogint atgal. :o

4. Niekad neimanoma patekt pas ta gydytoja ar stomatologa, pas kuri noretum. Cia tokiu galimybiu tiesiog nera. Nebent esi prezidento seimos narys. :mrgreen: Taigi patenki pas rezidentus ar siaip nevykelius. Na nebent tave gabalais surinktu nuo asfalto po avarijos ir kaip tycia budetu geras chirurgas. Tada pateksi. :D
As tik aferizmo pagalba pries 4 metus patekau pas gera dantu gydytoja ir jis labai gerai uzplombavo skaudanti danti. Kentejau skausma 6 paras, laukiau kol jis bus rajono budintis ir tada nuskuodziau pas ji.

Pliusai.

1. Maskese vis dar beveik nera signalizaciju, net naujose. Zmones turi gerus draudimus, draudimai turi gerus seklius, todel geras,apdraustas maskes nelabai matyt vagia. Vnz nereik klausytis masinu kaukimo naktimis, kaip pvz Lietuvoje.

2. Eismas gatvese yra ramus, nedaug lietuvisko mentaliteto nuolat skubanciu ir save asais laikanciu vairuotoju, daugybe mandagiu, kulturingu vairuotoju.

3. Faina,kad greitkeliuose max greitis yra 130 (ir tai tik kai kuriose atkarpose), nera tokio nuprotejimo kaip Vokietijoje.
Klevas
Posts: 781
Joined: 2012-05-30, 10:37

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by Klevas »

Na turiu pripazinti, kad Greta pateike daug naudingos info apie olandu vidini gyvenima.
Pabendravus daug kas pasitvirtina neigiamo...
Baisiai jie visko bijo, priklausomi nuo aplinkiniu nuomones (seima, darbas, kaimynai, draugai), o ten matyt irgi panasus...
Tiesa sakant nesitikejau, kad toks kaimas...

:(
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by Greta »

Na nuo aplinkiniu nuomones labai priklausomi ir lietuviai.
Ir kas del kaimo, tai irgi olandai ir lietuviai nelabai skirias.

PLIUS.
Olandai ne girtuokliai, jie geria 99 % maziau nei lietuviai ir 70 % maziau nei vokieciai. ;)
Be to, olandai nera tokie triuksmingi kaip lietuviai, nes seimose taip nesiardo tarp saves kas vakara priekabiu ieskodami. Ir draugai nemala viens kitam snukiu,kai tik isgeria buteli, kaip kad nuolat daro lietuviai.
Ir jie nera tokie triuksmingi kaip vokieciai, kuriems visa laika svente ir namuose, ir darbe, ir bare, ir visur jie kaip arkliai zvengia ir kalba taip lyg butu labai pikti; jie tiesiog rekia.

MINUS.
Olandai yra labai negilus, nesudetingi, na nzn kaip cia reikia isireikst. Pvz zodziu junginys "sielos gelme" yra ne apie olandus. I viska jie ziuri pavirsutiniskai, sprendzia apie viska pavirsutiniskai ir daznai apie viska susidaro neteisinga nuomone. Jei pries olanda vaidinsi "sikanti katina", kaip lietuviai kartais megsta daryt, ar is drovumo vapesi nesamones ir noresi, kad butum suprastas is uzuominu, ar tarp "eiluciu" pasleptais zodziais, tai su olandais sis fokusas nepraeis. Olandai neturi galimybes iziuret kas yra PO zodziais ir TARP zodziu.
Patys olandai megsta juokaut, bet ju jumoras yra toks uzgaulus, kad oi. Bet jie to nesupranta. Tai ka jie vadina pajuokavimu, mes vadiname patyciomis. Musu jumoro jie irgi nesupranta. Kai pajuokaujat, nepamirskit pasakyt, kad cia juokelis. :mrgreen:
User avatar
Greta
Posts: 3149
Joined: 2010-11-4, 21:11

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by Greta »

Beje, olandu pavirsutiniskumas gal ir nera ypatingai minusine savybe, bet lietuviams, ji daznai yra kaip minusas, nes dauguma lietuviu nesugeba atvirai bendraut, atvirai ir tiesiai reikst mintis. Todel del sitos olandu savybes jie daznai turi nemalonumu.
Beje, amerikieciai (tikri, antros- trecios kartos) irgi yra tokie pat: pasakei,kad esi durnius, vadinasi jis taip ir zino: esi psichiskai nesveikas. Juk pats pasisakei! :mrgreen: :silent:


Na bet jei gerai pastudijuojam tai,ka vadinam olandu pavirsutiniskumu ir tiesmukiskumu, tai randam, kad tai yra gerai, jei mokam tuo naudotis!
Jei lietuviui darbdaviui, apie save susakysi daug graziu zodziu ( na kad esi tvarkingas, saziningas, pareigingas, atsakingas, punktualus, imlus naujovems, moki dirbt komandoje, turi gerus organizacinius sugebejimus ir pan.), tai lietuvis pagalvos: jezau, koks cia idiotas atejo, koks pasikeles siknius, tegul eina jis velniop!
O jeigu visa toki sarasa pateiksi darbdaviui olandui, tai jis ne tik pagalvos, bet ir is karto pasakys: labai malonu, mes kaip tik ieskome tokio darbuotojo.
Taigi reikia nebijot sakyt tai,kas papuos jusu "paveiksla", tik aisku nepamirst ka pasakei. :lolno: Jei pvz itikinai darbdavi,kad esi draugiskas ir flexibel, tai toks ir buk.Tik nepamirsk pasigilint ka olandai vadina draugiskumu. :mrgreen: 8-)
mildon
Posts: 1
Joined: 2017-06-30, 15:18

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by mildon »

Manau nekilnojamas turtas visada yra privalumas, mes lietuvoje nusipirkom buta, dabar remontai, tai buvo reikalingi plastikiniai langai, durys, uzsisakinejom is firmos milanga.lt esam labai patenkinti :)
gerdunka222
Posts: 181
Joined: 2019-06-11, 15:02

Re: NL privalumai ir trukumai

Post by gerdunka222 »

dirbau olandijoj, kad užsidirbčiau ant namo. kad ir kokie būtų minusai įsipareigojant tokiam pirkiniui, vis tiek pliusų bus daugiau ir niekas neatstos didžiausio - "čia yra mano namai" pliuso. aišku reikia rūpintis, nuolat remontuoti, atnaujinti.. bet viskas sau,o ne kažkam. va keitėmės turėklus pernai, paskutinis toks atnaujinimas buvo su inoxas.lt pagalba, toliau vėl džiaugiamės, kol kažko nesumąstysim
Post Reply