AMBASADA HAGOJE spalio ir lapkričio mėnesiais kviečia

Mielieji,

Jūsų ambasada Hagoje kviečia su puikia muzika praleisti tris artimiausias rudens savaites. Žinoma, teks rudens savaičių praleisti ir daugiau, bet tolėliau mūsų kalendorius tuščias su atviromis vakansijomis, – lauksime Jūsų pasiūlymų. Kol kas patys Jums pasiūlysime paklausyti pačiame aukščiausiame muzikos zenite spindinčią operos žvaigždę ir sparčiai bekylančius į naujus žvaigždynus mūsų džiazo jaunimą. Galbūt tik su vienos dienos išimtimi. Kaip visada, viską išklosim paeiliui, bet prieš tai – svarbus skelbimas-kvietimas bestudijuojantiems ar neseniai baigusiems savo aukštąsias studijas.

Ruduo ir iki metų laikai turi poveikį ambasados darbui. Tiesa, ne tokį stiprų kaip mėnulio fazės, bet dukart per metus pajaučiame mus užplūstančią energijos bangą. Tose bangose savo dulkes nušlakstome tik dėka šaunių, smalsių, kruopščių ir entuziastingų praktikantų. Praėjusią vasarą buvo laikmetis, kuomet savo darbais ir darbeliais užimti buvo net septyni ambasados praktikantai. Kadangi vandens baseiną su praktikantais jau išleidome, reikia pradėti ruošti roges žiemai. Galbūt kas galėtų rekomenduoti ar norėtų siūlytis? Toms, nuo svorio girgždančioms diplomatų rogėms labai praverstų pajėgesni ir išmanesni jaunuoliai. Neįveikiamų reikalavimų neturime. Iš geografinės padėties nekilnojame, Hagoje dirbti neverčiame. Siūlome kiekvienai ir kiekvienam (stengiamės po lygiai) užsiimti tuo, kas jam ir šiaip patinka, – tik šiuo atveju darytų tai kartu su mumis, pasidalintų savo šviežiai garuojančiomis žiniomis, patartų mums, ir galbūt sau padėtų apsispręsti, ar į socialią rūpybą, ar į verslą pasukti. Žodžiu, rašykite man, jeigu norėtumėte savo gyvenimo aprašymą papildyti įrašu apie neįkainuojamą patirtį ir solidžią kvalifikaciją, įgytą savo atstovybėje Nyderlandų Karalystėje.

Nepriklausomai nuo mokslų tipo ir jų baigimo metų, laukiame ir savanorių, kurie šioje Karalystėje dirba bet ką, bet laisvalaikiu nuoširdžiai trokšta kažkuo sumažinti atsakomybės naštą, kurią pirmiausia, žinoma, praktikantai tempia, o paskui juos ir senstelėję diplomatai pėdina. Ambasadoje dažnai pritrūksta papildomų galvų ir, rečiau, rankų įvairiausiomis progomis – ambasados organizuojamų diskusijų, priėmimų ar švenčių metu. Jeigu kiltų kažkoks nepaaiškinamas ūpas padėti, rašykit/užsiregistruokit, ir gal praeis.

Daugiau nebekvaršindamas Jums šeštadieninės nuotaikos, pratęsiu aiškiais dalykiniais kvietimais:

  • Šį savaitgalį, spalio 25-ąją, sekmadienį, 13:30 val. Amsterdamo nacionaliniame operos teatre (De Nationale Opera, Waterlooplein 22, 1011 PG Amsterdam) – Džiuzepės Verdžio opera „Trubadūras”, kurioje romų moters, dar vadinamos čigone, Azučenos vaidmenį atliks viena žymiausių pasaulio mezzo-soprano, Lietuvos operos pasididžiavimas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos (2001) laureatė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana. Jeigu jau žinote, niūniuojate šios operos arijas mintinai, tikrai nepasigailėsite atėję būtent į šį pastatymą, kurį ne iškart atpažintų ir pats Džiuzepė! Nors Nyderlandų filharmonijos orkestrui diriguoja italas Maurizio Benini, bet naująją „Trubadūro“ režisūros interpretaciją pateikė ambicingasis katalonas, vienas garsiausių pasauly operos režisierių Àlex Ollé, libreto veiksmą iš 16-ojo amžiaus perkėlęs į Pirmąjį pasaulinį karą. Šis perkėlimas nemažai kainavo: bilietų kainos – nuo 22 iki 176 eurų. Ištraukas iš kostiumų dirbtuvės ir paties spektaklio, režisieriaus ir mūsų Violetos komentarus rasite čia: http://www.operaballet.nl/nl/opera/2015-2016/voorstelling/il-trovatore .
  • Tą patį sekmadienį, spalio 25-ąją, 16 val. savo veiklos 25-metį švenčiantys Hagos džiazo namai „De Regentenkamer“ (Cort Heyligersstraat 4, 2518 PD Den Haag) pristato vokalinį trio „The Royal Sisters”. Grupę sudaro dvi olandės Elzės (Liesbeth Gieben, Liesbeth Maiburg) ir mūsų Eglė Petrošiūtė, Hagos karališkosios konservatorijos auklėtinė. Jau mačiau, jau girdėjau, ir abiem aspektais įspūdžiai labai geri, – tvirtai rekomenduoju. Šį malomumą tikrai įpirktų kiekviena(s): įėjimo kaina – vos 7,50 Eur, o radus užkritusį studento pažymėjimą – 3,50 Eur. Detaliau čia: http://regentenkamer.nl/productie/the-royal-sisters/ .
  • Spalio 26-ąją, pirmadienį, 18:30 val. Jūsų ambasadoje (Laan van Meerdervoort 20, 2517 AK Den Haag) Leideno, Hagos ir šiuos miestus pasiekiantiems studentams prisistatys Leideno universiteto Baltijos šalių studentų bendrija, arba kitaip LUBASS, Leiden University Baltic Students‘ Society. Kviečiami visi, bet kur studijuojantys, nepriklausomai nuo tautybės/pilietybės ar muzikos pomėgių. Tai bus pirmasis LUBASS renginys, kurio metu svečiai susipažins su bendrijos nariais, jų ambicijomis ir būsima veikla. Susirinkusieji bus vaišinami gėrimais ir užkandžiais, o jiems gros Hagos ir Amsterdamo konservatorijų jungtinis džiazo kvartetas – Vytautas Straižys (klavišiniai), Manvydas Pratkelis (saksofonas), Gediminas Stepanavičius (kontrabosas), Augustas Baronas (būgnai). Už šventę 3 eurų paprašys LUBASS, po to nuraus ir padorios įstaigos lubas. Renginiui prašoma registruotis (vardas, pavardė, studijų programa) el. paštu – balticstudentsleiden@gmail.com. Daugiau apie LUBASS čia: https://www.facebook.com/balticssnl .
  • Spalio 28-ąją, trečiadienį, 20 val. Amsterdamo nacionalinis operos teatras (De Nationale Opera, Waterlooplein 22, 1011 PG Amsterdam) darsyk suteikia galimybę išgirsti pasaulinio garso operos primadoną, mezzo-soprano Violetą Urmanavičiūtę-Urmaną, kuri atliks tos pačios Azučenos, romų moters ir čigonės, vaidmenį to paties Džiuzepės Verdžio operoje „Trubadūras”. Aiškiau išdėstyta aukščiau, plačiau sudėliota čia: http://www.operaballet.nl/nl/opera/2015-2016/voorstelling/il-trovatore .
  • Tą patį trečiadienį, spalio 28-ąją, 21 val. Hagos alaus ir džiazo bare „Merfio dėsnis“ (Murphy’s Law, Doctor Kuyperstraat 7, 2514 BA Den Haag, tel. 0704272507) gros jaunasis saksofono virtuozas Manvydas Pratkelis su grupe. Kontrastui ir konkurencijai prieš operą palaikyti nei baras, nei džiazmenas įėjimo mokesčio neims, kitaip tariant, įėjimas laisvas ir nepriklausomas (nuo piniginės). Niekad negirdėjusiems Manvydą grojant spraga užsipildys čia: https://www.youtube.com/watch?v=02nrPx7m5UI , o daugiau apie liberalią Murphy‘s Law nuotaiką sužinosite: http://www.murphysjazz.nl/ .
  • Spalio 29-ąją, ketvirtadienio vakarą, netoli nuo Jūsų ambasados, Hagos kavinėje „Savanna“ (Prins Hendrikplein 10, 2518 JB Den Haag, tel. 0703454362) merginų džiazo trio „The Royal Sisters“ su mūsų nepakartojama Egle Petrošiūte atliks savo džiazo aranžuotes darsyk tiems, kurie nesugebėjo atsiplėšti nuo savo rūpesčių sekmadienį. Kadangi „Savanna“ vis tebesvarsto, kuriuo laiku Jums susirinkti būtų patogiau, skambinkite, teiraukitės ir siūlykite patys – http://www.savanna.nu/ .
  • Lapkričio 1-ąją, sekmadienį, Visų Šventųjų dieną ir Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dienos išvakarėse, 16 val. Nyderlandų lietuvių katalikų bendrija kviečia kartu lietuviškai švęsti Šv. Mišias, kaip jau įprasta porą metų, Amsterdamo priemiestyje esančioje Urbanuskerk bažnyčioje (Rijksstraatweg 230, 1115 AV Duivendrecht). Šv. Mišias šį kartą aukos puikiai lietuviškai kalbantis olandas, jonitų vienuolis, kunigas Elijas. Po Šv. Mišių visuomet šiltai pabendraujama ar pirmąkart susipažįstama prie kuklių vaišių stalo. Susisiekimas – labai patogus: bažnyčia yra 50 m. atstumu nuo traukinių ir Amsterdamo GVB metro stoties Duivendrecht, prie bažnyčios galima nemokamai pasistatyti automobilį. Daugiau informacijos rasite čia: http://misiosamsterdame.nl arba https://www.facebook.com/events/1666146230267469/ .
  • Lapkričio 1-ąją, tą patį sekmadienį, tomis pačiomis minėtomis progomis Jūsų ambasada kviečia tęsti kilnią tradiciją ir pagerbti iškilias asmenybes, kurios savo veikla ir darbais grindė Lietuvos bei jos žmonių gerovę, garsino Lietuvą pasaulyje. Sovietams aneksuojant Lietuvą 1940-ųjų vasarą Nyderlandų garbės konsulas Kaune Jan Zwartendijk (1896-1976), veikdamas  kartu su Japonijos konsulu C. Sugihara, padėjo išgelbėti pustrečio tūkstančio žydų kilmės Lietuvos ir Lenkijos gyventojų. Daugeliui nežinoma, jog būtent dėl šių dviejų didvyrių suderintų veiksmų tandemo pavyko ir plačiai išgarsintai C. Sugiharos veiklai. „Philips“ bendrovės inžinieriaus žygdarbis 2012 m. pagerbtas Lietuvos „Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi“. Kviečiame visus, gyvenančius Roterdame arba netoli jo, susitikti sekmadienį 12 val. J. Zwartendijko memorialiniame skverelyje (Eva Cohen-Hartogkade, 3071 Rotterdam), kur Maso upės krantinėje pasodintos liepos (14) primena apie žmogaus gyvybės trapumą, jo drąsos svarbą ir sąžinės reikšmę. Susitikę J. Zwartendijko skverelyje šilčiau pabendrausime gretimai esančioje kavinėje, o vėliau, 14:30 val. pakviestume kartu padėti gėlių prie J. Zwartendijko kapo Roterdame (Kerkdreef 2, 3054 GS Rotterdam).
  • Lapkričio 1-ąją, 13:30 val. savo 50-metį švenčiantis Amsterdamo nacionalinis operos teatras (De Nationale Opera, Waterlooplein 22, 1011 PG Amsterdam) Jums suteikia paskutinį šansą artimiausiais metais gyvai pasiklausyti Lietuvos operos deivės Violetos Urmanavičiūtės-Urmanos atliekamas čigonės Azučenos arijas ir, ta proga, visą Dž. Verdžio operą „Trubadūras”. Vis dar įmanoma rasti pigesnių bilietų, – visa informacija čia: http://www.operaballet.nl/nl/opera/2015-2016/voorstelling/il-trovatore .
  • Lapkričio 9-ąją, pirmadienį, 21 val. Hagos alaus ir džiazo bare „Merfio dėsnis“ (Murphy‘s Law, Doctor Kuyperstraat 7, 2514 BA Den Haag, tel. 0704272507) savo vis stiprėjančiu, užvedančiu ir paklaidinančiu džiazo vokalu stebins Eglė Petrošiūtė. Su savo grupe, bet be dviejų Elzių. Kita vertus, tos draugės olandės gali pasirodyti Eglės koncertui pasibaigus ir iškart prasidės jam session. Norintiems paieškoti informacijos daugiau: http://www.murphysjazz.nl/ .
  • Lapkričio 12-ąją, ketvirtadienį, tuo pačiu laiku (21:00) ir toj pačioj vietoj (Murphy‘s Law) būgnais gros Augustas Baronas. Žinoma, su grupe, kaip gi jis be jos. Tikimės daug pašėlusių būgnų solo! Pagal visą anksčiau/aukščiau išklotą informaciją galime pagrįstai teigti, jog Nyderlanduose auga ir vystosi naujoji Lietuvos improvizacinės muzikos stichija: tik paklausykit, ką Augustas išdarinėja su kitu „olandu“ Ernestu Kaušylu, kuris elektroninės muzikos gerbėjams žinomas Brokenchord slapyvardžiu – https://www.youtube.com/watch?v=coMCqxwuB7M .

 

Siūlome Jums tapti visų šių užgimimų liudininkais! Kai kas pataria, jog geriau yra tapti liudininku, negu kaltinamuoju. Šiuo atveju, mūsų „kaltinamiesiems“ (Lietuvos operos legendai ir jauniesiems improvizacinės muzikos kūrėjams) jaučiuosi labai skolingu ir dėkingu. Už tai, jog užpildo Lietuvos meno pristatymo Nyderlanduose sritį, už tai, jog Nyderlanduose dirbantys ar besimokantys Lietuvos piliečiai turi kur pasididžiuodami už rankos nusivesti savo draugus olandus ar mylimąsias latves. Džiaugiuosi, jog šioj Karalystėj gimsta išskirtinai šviesių asmenybių, tokių kaip Jan Zwartendijk, kuris savo drąsa ir pasiaukojimu išliks pavyzdžiu būsimoms Lietuvos kartoms. Vertinkime, ką turime, pagerbkime, ką turėjome, ir drąsiai su sava melodija mintyse ženkim… kur nors, tik nestypčiokim vietoj

Su šypsena ir geriausiais linkėjimais,

Ernestas Grabažis

Ministras patarėjas

Lietuvos ambasada Nyderlanduose

Laan van Meerdervoort 20

2517 AK Den Haag

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *